Sivi sokol – najbrža ptica na svijetu malo je sporija od C_Two našeg Mate Rimca

0
3437

U drugoj polovici 20 stoljeća brojnost sivog sokola  u Europi i Sjevernoj Americi smanjen za  čak 90%

Najveća zabilježena brzina nekog automobila je 412 kilometara, a postigao ju je  C_Two našeg Mate Rimca. Samo nešto malo sporiji od Rimčevog automobila je ptica sivi sokol. Prema pisanju National Geografica (broj 10. iz 2018.) najveća zabilježena brzina sivog sokola dok se obrušava na plijen je čak 389 km/h. Ostali izvori koje smo pretražili uglavnom spominju da je sivi sokol najbrža ptica na svijetu i da postiže brzinu veću od 300 kilometara.

Ugrožena vrsta – u Hrvatskoj samo 160 do 200 parova

Nažalost i ova ptica jedna je od oni koje spadaju među ugrožene vrste ptica i nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih ptica Hrvatske te je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode. Na mrežnoj stranici Kornati.hr navodi se procjena da se u Hrvatskoj gnijezdi između 160 do 200 parova. Najviše ih, čak oko 90%, živi  u primorju i njegovom zaleđu, a samo 10% u gorskom i panonskom dijelu Hrvatske.

Sivi sokol – izvor Edutorij e-Škole.hr

Prema pisanju Udruge BIOM, populacija sivog sokola u Europi i Sjevernoj Americi u drugoj polovici 20. stoljeća smanjila se za čak 90%. Utvrđeno je da je korištenje pesticida poput DDT-a najviše naštetilo brojnosti sivog sokola. Unosom pesticida u hranidbeni lanac dolazi do stanjenja lupine jajeta zbog čega ptice u gnijezdima češće nego prije zdrobe jaja.

Sivi sokol – izvor Wikipedia

Sivi sokol ugrožen je i zbog trovanja, krivolova, žica dalekovoda i vjetroelektrana. Također i zbog penjača koji ptice mogu uznemiriti dok sjede na jajima. Ukoliko sivi sokol napusti gnijezdo samo na nekoliko sati, vjerojatnost da će zametak preživjeti je vrlo mala. Ljubitelji ptica zato nastoje ograničiti penjanje u razdoblju dok se sivi sokol gnijezdi.  Ponekad se zato zatvaraju neka penjališta. Na stranici sportsko penjačkog kluba Direkt pronašli smo podatak da je na inicijativu Udruge Biom od 20. 5. do 10. 6. 2015. bilo zatvoreno nekoliko penjačkih smjerova na Pokojcu i Ravnoj gori. Penjališta su tada bila zatvorena zato što se u to doba na tim lokacijama gnijezdilo nekoliko parova sivog sokola./Fran Tukša, 5. a; fotografije preuzete s interneta/