Fregata – ova ptica kradljivica, može spavati dok leti

0
594

Znanstvenici njemačkog ornitološkog instituta Max Planck mjerili moždanu aktivnost fregati prilikom letenja

Na naslovnoj fotografiji je muški primjerak ptice fregate jer grlena vrećica crvene boje karakteristična je samo za mužjake. Enciklopedija Wiki piše da je fregatama za napuhivanje vrećice potrebno oko 20 minuta, a uglavnom je napuhuju za vrijeme parenja. Njome privlače pažnju ženki, kao i specifičnim glasanjem koje ima zvuk zvečke.

Video – glasanje fregate

No, ono što je karakteristično i za ženski dio populacije je velika brzina letenja i sklonost krađi. Naime, fregata ili kako je kod nas još zovu veliki brzan, krade hranu od drugih ptica i to u zraku. Ta se pojava naziva kleptoparazitizam. Uglavnom hranu od drugih pitca kradu tako da ih silovito povlače za rep dok u kljunu imaju hranu.  Kad  napadnuta ptica ispusti hranu (uglavnom ribu) fregata je ulovi prije nego što padne u vodu. Sklonost krađi možda ima veze s time što ova morska ptica ima problem s vodom. Ona nema vodootporno perje pa ne može sletjeti na vodu.

Video – prikaz kleptoparazitizama

Karakteristično i za muške i ženske primjerke ove vrste, kako to piše enciklopedija.hr, je i to  što imaju dugačaka i šiljasta krila (raspon 2,5 m) te dugačak i duboko zarezan rep. Kljun im je također dugačak i povijen na kraju. Postoji 5 različitih vrsta fregata, a najveće su veličanstvene fregate i one mogu biti teške do 1,5 kg.  Fregate žive u tropskim krajevima Atlantika i u obje Amerike, Sjevernoj i Južnoj.

Fregata – ženskog spola u letu – izvor Wikimedia
Fregata muškog spola – izvor GoGalapagos

Za oba spola karakteristično je i to što su jako brzi i izdržljivi letači, a 2016., kako to piše portal  N1, dokazano je i da mogu spavati u letu. Znanstvenici njemačkog  Ornitološkog insituta Max Planck na 15 ptica stavili su mjerne uređaje koji su im mjerili moždanu aktivnost. Na taj su način dokazali da su te ptice aktivne danju dok traže ribu, ali noću se prilikom leta mogu prebaciti u fazu plitkog sna i letjeti nad vodom. Dok lete ne spavaju dugo, pokazalo se da u prosjeku u 24 sata spavaju oko 42 minute. Kod nekih jedinki uređaji su zabilježili i da su na kratko bili u dubokom snu (REM fazi sna). Takvu fazu sna kod većine sisavaca prati potpuna opuštenost mišića, a kod fregati je uočeno da su samo neznatno spustile glavu. /Iva Beloša, 6. b; fotografije preuzete s interneta/