HomePredstavljamoGitinjali Rao (16) kreirala aplikaciju Kindly, cilj joj je  smanjivanje  nasilja na...

Gitinjali Rao (16) kreirala aplikaciju Kindly, cilj joj je  smanjivanje  nasilja na internetu

Časopis Time lani ju je izabrao za dijete godine, a s 12 godine izabrana je za najbolju mladu znanstvenicu u SAD-u

Gitinjali Rao – izvor Latest News Headlines

Da i djeca mogu biti utjecajna i postizati sjajne rezultate i to ne samo u sportu ili natjecanjima u znanju  pokazala su mnoga djeca diljem svijeta. “Klinček” je pisao o nekima od njih. Predstavili smo najmlađu nobelovku Malalu Yousafzi  te Gretu Thunberg, ekološku aktivisticu iz Švedske, a  u ovom članku predstavljamo 16-godišnju Amerikanku Gitanjali Rao. Rao je dijete godine 2020. po izboru čuvenog američkog časopisa Time koji je lani u prosincu prvi puta u svojoj povijesti proglasio dijete godine.

Lani kad je proglašena djetetom godine Gitinjali Rao imala je 15 godina, a izabrana je između 5000 nominiranih kandidata u dobi između 8 i 16 godina. Ovo prestižno priznanje nije joj prvo. Sa samo 12 godina (2017.) Rao je proglašena najboljom mladom znanstvenicom u SAD-u. To priznanje i novčanu nagradu od 25.000 dolara zaslužila je zbog izuma uređaja za ispitivanje vode za piće. Njen izum u vodi  otkriva ostatke olova.

Time ju je za dijete godine izabrao zbog tog izuma, ali i zato što se istaknula u borbi protiv ovisnosti o drogama te zato što gradi svjetsku mrežu mladih istraživača za rješavanje važnih problema.

Uz sve to, kako to piše portal Deutshe Welle (DW), Rao se trudi motivirati i drugu djecu “da svoju radoznalost pretoče u izume”. To je činila na radionicama na kojima je čak s 30.000 djece radila na razvijanju ideja, izuma i proizvoda.

O Rao smo odlučili pisati i zbog još jedne važne aktivnosti koja je također razlog njenog izbora za dijete godine časopisa Time. Naime, Rao je kreirala aplikaciju Kindly (ljubazno). Njenoj aplikaciji cilj je smanjiti zlostavljanje na internetu, a načinjena je tako da prije samog slanja poruke filtrira riječi poruke koje bi mogle biti štetne. Aplikacija je na engleskom, a na stranici s koje se može preuzeti aplikacija ima i mnoštvo važnih informacija o cyberbullyingu. Između ostalog i o djeci koja su počinila samoubojstvo zbog zlostavljanja na internetu. /Lea Hrandek, 7.b; naslovna fotografija: izvor – Inspiring Young Heros/

Izvor – aplikacija Kindly
Izvor – aplikacija Kindly

Must Read