Dan državnosti, najvažniji dan za Rumunje

0
203

Rumunji diljem svijeta 1. prosinca obilježavaju Dan državnosti, najvažniji trenutak u povijesti naše zemlje. Prije 103 godine, 1918., u Alba Iuliji, održana je Velika skupština na kojoj je izglasano ujedinjenje Transilvanije s Rumunjskom. Tako je nastala današnja Rumunjska koju zovemo i  Velika Rumunjska.

U Aleksandriji je Dan državnosti obilježen je 1. prosinca svečanošću održanom ispred spomenika herojima. Događaj je započeo pjevanjem državne himne, u nazočnosti dužnosnika županije Teleorman, predstavnika Mjesnog vijeća Aleksandrije i Županijskog vijeća Teleorman. Prisutni su bili i  predstavnici Aleksandrijske vojske, ratnih veterana, ali i građana Aleksandrije. Svečanost je završila  polaganjem vijenaca na spomenik herojima Prvog svjetskog rata.

Uoči  1. prosinca, gradsko vijeće Aleksandrije darovalo je učenicima osnovnih škola 1000 rumunjskih trobojnica. To se dogodilo nekoliko dana prije Dana državnosti, jer je državni praznik i djeca na ovaj dan ne idu u školu. Trobojnice su  im vjećnici darivali sa željom da Dan državnosti Rumunjske ne prođe  nezapaženo među aleksandrijskim učenicima. Uz trobojnice od vijećnika su dobili  i  poruku “Djeco sretan vam dan državnosti”.  /Roxana Maria Cobârlie, 6A/

Izvorni članak objavljen je u školskom digitalnom listu MEDIAGENER@TION