HomeGost urednikŠestaši obilježili Tjedan globalnog obrazovanja

Šestaši obilježili Tjedan globalnog obrazovanja

Reci NE nasilju i diskriminaciji

Učenici Gimnazije „Mihai Eminescu” iz Aleksandrije  proveli su različite aktivnosti tijekom Tjedna  globalnog  obrazovanja (15. – 21. 11.)  pod sloganom “Ovo je naš svijet! Pokrenimo promjene zajedno!”

Tjedan globalnog obrazovanja obilježava se svake godine treći tjedan u studenom. Ove godine obilježen je 13 puta. Cilj Tjedna globalnog obrazovanja  je osvještavanje Europljana o potrebi globalnog obrazovanja. Za provođenje Tjedna nadležan je  Centar Sjever-Jug Vijeća Europe. Globalno obrazovanje fokusira se na ljudska prava, međunarodno razumijevanje i suradnju, mir, održivost te potiče solidarnost, međukulturni dijalog i učenje o jednakosti. Slogan “Ovo je naš svijet! Pokrenimo promjene zajedno!”  svake se godine tumači prema društvenom kontekstu i specifičnosti godine i prema globalnim događajima.

Jedna od aktivnosti održala se u  6. razredu. Aktivnost se zvala „Recite NE nasilju i diskriminaciji!“, a koordinirala ju je  učiteljica Georgina Gusa. Šestaši  su svojim izlaganjima ukazali da su uzroci nasilja višestruki. Neki od njih su neinformiranost ili lažne informacije, zanemarivanje djece, maltretiranje u školama, ali i virtualnim prostorima. Nasilje u virtualnoj stvarnosti poraslo je tijekom pandemije Covid-19 i održavanja online nastave.  Razlozi su i odlazak roditelja na rad u inozemstvo, ali i njihov povratak kući, nezaposlenost zbog pandemije, gubitak najmilijih zbog Covid-a, socijalne razlike, etnička pripadnost i brojne druge. Učenici su identificirali uzroke nasilja u školama, kako verbalnog tako i fizičkog, te su predložili i nekoliko načina da ga zaustave.

Učenici su nakon svaku prezentaciju imali i malu debatu. Kroz prezentacije i debate izrazili su da nisu svi isti, ali su istaknuli da se svi bez obzira na vjeru, nacionalnu pripadnost… moraju tretirati isto. /Păunică Bogdan(6A)/

Izvorni članak objavljen je u školskim internetskim digitalnom listu MEDIAGENER@TION.

Must Read