U igrici Minecraft knjižnica članaka cenzuriranih novinara

0
291

U Necenzuriranoj knjižnici  nalaze se članci iz zemalja u kojima ne postoji potpuna sloboda tiska

Lani na Svjetski dan borbe protiv cenzure na internetu (12. ožujka) svi zainteresirani mogli su po prvi puta pristupiti Necenzuriranoj knjižnici. Ta knjižnica omogućuje pristup informacijama kroz igricu Minecraft. Stvorena je za arhiviranje novinskih članaka iz zemalja u kojima ne postoji potpuna sloboda tiska. Igrica Minecraft odabrana je stoga jer nije blokirana u tim zemljama. Projekt su  pokrenuli nevladina organizacija Reporteri bez granica i BlockWorks, kolektiv umjetnika i dizajnera.  

Kad je prošle godine knjižnica “otvorena”, igračima Minecrafta bilo je omogućeno čitati necenzurirane članke iz Saudijske Arabije, Meksika, Rusije i Vijetnama. Ove  godine dodani  su i članci iz Bjelorusije i Brazila, zemalja u kojima je pristup besplatnim vijestima i informacijama vrlo ograničen.

Knjižnica je projekt golemih razmjera i izgrađen je u neoklasičnom stilu. Izgrađena s više od 12,5 milijuna blokova Minecrafta. Svaka država predstavljena u knjižnici, ima svoje krilo u kojem su dostupni članci na engleskom i na izvornom jeziku na kojem je članak objavljen. Članci su untar igre ugrađeni u knjige unutar i može im se pristupiti preko polica. Nekoliko igrača može čitati članke u isto vrijeme. Teme objavljenih članaka  najčešće su cenzura, kritike vlasti i kazne koje su pretrpjeli autori nepoželjnih članaka.

Interna arhitektura prostora svake od zemalja simbolizira situaciju u toj zemlji i izazove s kojima se tamošnji novinari susreću. Na primjer, u  prostoru namijenjenom Meksiku, knjige  okružuju malo groblje.  Spomenici na tom groblju predstavljaju neovisne novinare ubijene zbog pisanja osjetljivih političkih priča ili istrage organiziranog kriminala u kartelima.

Osim toga, knjižnica ima glavnu prostoriju u kojoj se nalazi Indeks članaka  i procjena trenutnog stanje slobode govora za svaku zemlju čiji su članci  navedeni u Indeksu.  Knjižnica ima preko 200 različitih knjiga koje sadrže mnogo članaka. /Autor: G. Azmanov (9-1)

Fotografije: internet/

Originalni članak objavljen je u digitalnom školskom listu  L.A. IN-formator