Policija i socijalna skrb dolaze u obitelji učenika koji vrijeđaju druge na društvenim mrežama

0
651

Slučajevi koji su se desili u našoj školi trebali bi nam biti pouka da razmislimo prije nego što nešto objavimo na internetu

Nedavno su se digitalni grijesi iz mladosti osvetili i jednoj mladoj njemačkoj političarki u usponu. Ona se zove Sarah-Lee Heinrich i kako to piše mixer.hr prije dva mjeseca postala je glasnogovornica stranke Zelena mladež.  Iako je neprimjerene twitove davno obrisala jer ih se sa sazrijevanjem posramila, nakon što je izabrana na poziciju glasnogovornice  netko je u javnost lansirao njene twitove. Osim što je u pitanje došla njena funkcija, dobivala je i prijetnje smrću. Njezin slučaj još je jedan od primjera da  na internetu ne treba objavljivati ništa zbog čega bismo kasnije mogli požaliti.

O ovom slučaju mlade Njemice neki naši učenici možda su čuli, a možda i ne. Međutim,  sigurno su čuli za slučaj nedavnog neprimjerenog ponašanja nekih naših učenika na jednoj od aplikacija. Problemi koji nakon takvih ispada nastaju u odnosima u razredu pa i među roditeljima učenika  nerijetko zahtijevaju pomoć stručnih službi u školi pa  i pravobraniteljice za djecu, socijalne skrbi i policije.

Autorice emisije “Biraj riječi, hejt spriječiJasmina Funtak i Mihaela Miklečić s psihologinja Ines Rezo

Različite društvene mreže i aplikacije poput Messengera, Whatsappa i drugih genijalan su izum koji nam omogućava online komunikaciju s ljudima iz cijelog svijeta. No, ukoliko ih koristimo na neprimjeren način mogu nam zagorčati život. Mogu utjecati na naše živote, ali i živote naših obitelji.

I nama klincima u osnovnim školama društvene mreže su pojednostavile komunikaciju. Ipak unatoč svemu što  u školi učimo o komuniciranju na društvenim mrežama  problema i dalje ima. U školi smo čuli od učitelja, ali i čitali, da i samoubojstva nerijetko budu posljedice vrijeđanja na društvenim mrežama. Neki uvrede na internetu vrlo emocionalno doživljavaju jer te  uvrede žive daleko duže nego one koje su se desile u stvarnom životu i  za njih brzo sazna još mnoštvo nama poznatih i nepoznatih ljudi.

Zlostavljači i oni koji se na druge načine neprimjereno ponašaju na društvenim mrežama možda kasnije i požale kao što je to požalila i mlada njemačka političarka. Možda su, nakon što je  pravobraniteljica za djecu i neke druge institucije doznale o njihovim neprimjerenim ispadima na društvenim mrežama, zažalili i neki naši učenici. No, sada je za to kasno. Međutim  njihov primjer i posljedice koje će imati zbog onog što su učinili, trebale bi biti pouka nama ostalima. /Lara Trušček, 7.b; foto: arhiva “Klinčeka” iz 2015./

Na ovom linku  dostupna je i naša radijska emisija “Biraj riječi, hejt spriječi”

Nikolina Žugec i Veronika Tomak prilikom snimanja emisije “Biraj riječi, hejt spriječi” – 2015. godine