HomeGost urednikKako prevladati strah tijekom testova i natjecanja

Kako prevladati strah tijekom testova i natjecanja

Bok! Ja sam, Dani. Prošli tjedan, iako sam bio jako bolestan, sudjelovao sam na natjecanju iz matematike. Znate li zašto sudjelujem na natjecanjima? Jer želim doći do kraljevstva riješenih problema i pročitanih knjiga.

Zbog pandemije to je bilo online natjecanje. Nakon što sam smogao hrabrosti i otvorio ponuđeni link, vidio sam da ima 30 pitanja. Kada sam vidio prvo pitanje osjetio sam prazninu u želucu. Znate li što sam učinio? Rekao sam testu: “Samo da ti kažem, ne razgovaram sa strancima.” Kad upoznaš nekoga ili nešto, čini mi se kao da zapališ žarulju u nepoznatoj prostoriji. Volite li više  hodati po mraku ili upaliti svjetlo i brzo se osvrnuti oko sebe kako biste znali s čime imate posla? Malo me je strah i  najradije upalim žarulju. Isto je i s testovima i natjecanjima.

Nakon što sam jednom pročitao cijeli test, počeo sam rješavati jednostavna pitanja. Nikad ne počinjem s teškim i nikad ne počinjem s prvim pitanjem. Testu sam pokazao da sam ja šef, birajući pitanja koje želim riješiti prve. Tko odlučuje? Ja ili test? Naravno da znam. I tako mi je porasla hrabrost i zaboravio sam da sam bolestan i nakon što sam riješio tih 20 lakih pitanja krenuo sam u “borbu” s ostalih 10 težih. Vau! Od 30 pitanja, već sam ih riješio 20. Pročitao sam prvo teško.  “Nemam se čega bojati”, rekao sam sebi. “Teško? Jesam li rekao da su teški? Zašto sam to rekao?”, to mi je moj mozak govorio kad sam ih drugi put čitao. I tako sam završio test koji me je isprva uplašio.

Navečer se nisam baš dobro osjećao zbog temperature, ali išao sam provjeriti rezultat. Ocjene mi nisu najvažnije, ali želio sam vidjeti kako sam svladao  borbu s pitanjima iz testa.  Ispalo je da sam pobijedio u borbi s 30 pitanja i  i da sam se kvalificirao u drugu fazu natjecanja. Znate,  ja ne odustajem dok ne uspijem riješiti i shvatiti rješenje. Bitno mi je s kojim se problemom moram još jednom boriti, a ne ocjena. Znam da ćete reći: “Ocjene su važne.” Da, ali ne toliko važne. Nešto drugo mi je važnije. Ovo ljeto sam pročitao puno bajki jer smo u školi učili o bajkama, a sada želim imati svoje kraljevstvo i znam da je jedino što mogu dobiti  kraljevstvo riješenih problema i pročitanih knjiga.  Ako i vi želite doći u ovo kraljevstvo, imati hrabrosti i sudjelovati u natjecanjima, to je najsigurniji način da ga dobijete. /Ștefan Daniel, VI A/

Izvorni članak objavljen je u školskim internetskim digitalnim novinama  “MEDIAGENER@TION” .

Must Read