Naša učenica Petra Kušec sudjelovala u izboru najboljeg filma Festivala prava djece

0
658

Filmovi  #STOPcyberbullyingu i CITSLAP izabrani su za najbolje u kategorijama “Školski objektiv” i “Mislim dakle snimam”

Festival prava djece, manifestacija koja promiče dječje stvaralaštvo i kroz medij filma  progovara o dječjim temama i problemima, održava se 13. godinu za redom. Ove godine imala sam priliku sudjelovati na tom Festivalu i to kao članica Dječjeg žirija. Naš je zadatak bio odabrati film koji najbolje progovara o problemima djece i mladih u Hrvatskoj danas. Osim Dječjeg žirija postojao je i Žiri mladih koji su činili srednjoškolci. Mi članovi Dječjeg žirija ocjenjivali smo filmove uvrštene u kategoriju „Školski objektiv“, a srednjoškolci filmove u kategoriji “Mislim dakle snimam”. Filmovi uvršteni u obje kategorije izabrani su iz selekcije filmova uvrštenih na Reviju hrvatskog dječjeg filmskog stvaralaštva i Four River Film Festivala, a birali su ih članovi žirija tih dvaju festivala.

Petra Kušec – članica Dječjeg žirija Festivala prava djece – izvor web stranica Festivala prava djece

Moje kolegice, Emme Sofia Pereira Sajko iz Zagreba, Corina Kovačić iz Male Subotice, i ja odabrale smo film #STOPcyberbullyingu. Taj film  progovara o problemu vršnjačkog zlostavljanja na društvenim mrežama. U našem obrazloženju zašto baš smatramo da je to najbolji film napisale smo još i sljedeće : “Autori su korištenjem stop-animacije prikazali kako svi doslovno “upijamo” uvrede. Svatko od nas je barem jednom dobio ružni komentar. Film govori o temi s kojom se susrela većina djece u Hrvatskoj.”

Žiri mladih odabrao je film CITSLAP. Taj film, filmske družine De La Salle College of Saint Benilde iz Filipina, progovara o vrlo važnim temama, o zagađenju okoliša, klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju.

Zbog trenutne situacije s korona virusom, udruga Alternator povodom otvorene Festivala organizirala  je online panel „Poslušajte nas malo, ako vam je stalo! Djeca i mladi govore o posljedicama današnjih kriza“. Panel se  mogao pratiti putem Facebooka. Panelisti i moderatori su bili djeca i mladi, a ovim panelom su svima poručili: „Mladi imaju dobra razmišljanja, imamo drugačiju perspektivu i drugačija rješenja, mi stvaramo, kreiramo i dajemo – voljeli bi da nas odrasli aktivno poslušaju!“

Da bih mogla obnašati ulogu člana žirija prethodno sam sudjelovala na  tri radionice. Na  njima smo učili o  filmskim rodovima i žanrovima, načinima snimanja filmova te o filmskoj kritici. Mislim da će mi to dosta koristiti u budućnosti jer sam na shvatila da se ne trebamo bojati izreći svoje mišljenje. Jako mi je drago što sam imala priliku sudjelovati u ovoj aktivnosti jer sam stekla nova iskustava i dobro se zabavila. /Petra Kušec, 8.b; fotografije preuzeta sa stranice Festivala prava djece/