Trezor u Svalbardu u Norveškoj ne čuva novac već sjeme biljaka iz cijelog svijeta

0
495

U svijetu postoji oko 1400 trezora sjemena

Trezore uglavnom povezujemo s novcem jer trezori najčešće čuvaju novac, ali postoje i oni drugačiji. Jedan od takvih drugačijih trezora čuva sjeme i nalazi se na norveškom otočju Svalbard. Diljem svijeta postoji oko 1400 trezora sjemena, no ovaj u Norveškoj nazvan Svalbard Global Seed Vault  poseban je po tome što čuva uzorke sjemena iz cijelog svijeta.

Mnogi trezori sjemena, kako to piše BIOTEKA.HR, nalaze se u zemljama u razvoju, izloženim ratovima. Nekima pak prijete prirodne katastrofe i zato je 2008. osnovan globalni trezor. U slučaju da zalihe sjemena u nekoj državi propadnu njihova “kopija” ostat će dostupna u Svalbardu.

Svalbard se nalazi u Arktičkom oceanu i tamo temperature nikad ne prelaze 4°C. Za  lokaciju globalnog trezora sjemena, Svalbard je izabran upravo zbog klimatskih uvjeta, ali i lake pristupačnosti i izvora energije. Zgrada trezora nalazi se na visini od 130 metara tako da ne bi bilo problema ni u slučaju topljenja leda i podizanja razine mora. Kod izbora lokacije za trezor bilo je važno i  to što se Svalbard nalazi u politički stabilnoj regiji u kojoj dugo nije bilo ratova.

Uzorak sjemena pohranjen u trezoru Svalbard Global Seed Vault – izvor mrežna stranica Svalbard Global Seed Vault

U zgradi trezora ima mjesta za 4,5 milijuna uzoraka sjemena. Dosad je tamo pohranjeno više od milijun uzoraka koje se tamo čuva na temperaturi od -18°C. Tako pohranjeno sjeme, ovisno o vrsti može se sačuvati oko 20-30 godina, a neke vrste navodno i stotinama godinama. No, kako svako sjeme s vremenom odumire, dogovoreno je da će se s vremena na vrijeme sjeme vaditi iz skladišta i saditi kako bi izrasle nove biljke. Njihovo sjeme opet će se pohraniti kako bi se sačuvalo za buduće generacije. /Lana Harča, 6. b; fotografije preuzete s mrežne  stranice Svlabard Global Seed Vault /

Trezor (kao bankarski termin) podrazumijeva mjesto, prostoriju ili posebnu blagajnu u banci gdje se dobro i posebno osigurani, čuvaju dragocjenosti i novac (obrazloženje preuzeto s Hrvatskog jezičnog portala)