Film “Šefica” među 10 pohvaljenih na Smotri hrvatskoga školskoga filma

0
798
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Redateljica Snježana Tribuson – dobar scenarij je temelj filma

Naš film “Šefica” uvršten je među 10 pohvaljenih  filmova učenika  osnovnih škola na Smotri hrvatskoga školskoga filma održanoj u Zagrebu od 26. do 28. listopada. Lista pohvaljenih obznanjena je trećeg dana Smotre uoči početka razgovora učenika s s Povjerenstvom za prosudbu filma.

Kadar iz filma Šefica – na fotografiji Valentina Valent, šefica gradilišta sportske dvorane OŠ Sveti Petar Orehovec

U Povjerenstvu su bili poznati hrvatski filmski umjetnici: Snježana Tribuson, Silvester Kolbas, Ištvan Filaković, Neven Hitrec, Slaven Zečević te Jasminka Ljubić Bijelić, voditeljica Škole animiranog filma Čakovec i Ivana Ivančić Medved.

Razgovarajući s njima doznali smo da je svakom pojedinom filmu svaki član Povjerenstva davao ocjene te su se ocjene zatim zbrajali i dijelili brojem članova Povjerenstva.  Osim o načinu ocjenjivanja filmova, neka od pitanja učenika upućena Povjerenstvu odnosila su mogućnosti uvećanja kvalitete školskih filmova. – Planiranje je najvažniji moment. Prije samog snimanja treba odlučiti što i kako raditi, razviti filmsku priču. Treba pripremiti  scenarij i knjigu snimanja kako bi vizualizirali film u glavi. Izrada filma je rješavanje filmskih problema, ukoliko planski pristupimo izradi filma to će se i vidjeti u filmu – rekla je Jasminka Ljubić Bijelić. 

Povjerenstvo za prosudbu filmova 9. Smotre hrvatskoga školskoga filma

Slično je poručio i montažer Slaven Zečević, napomenuvši da u filmski projekt ne treba ulaziti ukoliko sve prije neije dobro osmišljeno. Redatelj Neven Hitrec napomenuo je da  u filmskoj priči treba biti jasno iz kojeg se kuta nešto priča. Istaknuo je i da  filmska priča treba biti jasna, a ne se gubiti u sporednim momentima jer će to gledatelje odbiti od gledanja filma.

Redateljica Snježana Tribuson također je naglasila da je dobar scenarij temelj filma i da ga se tijekom snimanja treba pridržavati, a redatelj Ištvan Filaković rekao je da treba uskladiti kreativnost i tehničke mogućnosti.

Lara Trušček, predstavnica filmske grupe OŠ Sveti Petar Orehovec na 9. Smotri hrvatskoga školskoga filma

Svega gore spomenutog sigurno su se pridržavali i autori filma “Zekozila” iz OŠ Ante Starčevića iz Zagreba. To je bio maštovit film o zecu koji naraste kad u učionici kemije poliže kemikaliju za pokus. Film je odlično snimljen i uspješno koristi vizuelne efekti kako bi zec izgledao ogroman. Bilo je odličnih filmova i među srednjoškolskim filmovima. Jedan od srednjoškolskih koji se svima svidio, te je bio među četiri pohvaljena srednjoškolska filma, bio je animirani film “Plamteća doza”. To je film čiji su junaci ptičice smještene na žicu i snažno izražava  poruku protiv droge. Film je kreacija Mie Magaš, učenice II. Gimnazije iz Varaždina.

Na Smotri je prikazno ukupno 48 filmova i da je situacija bila uobičjena dvorana Kina Tuškanac bila bi puna. No, zbog korone, smanjen je broj učenika i mentora filmova  pozvanih na Smotru.  Zbog tog pravila našu školu umjesto 8 učenika i dva mentora, predstavljala je samo jedna mentorica i jedna učenica. /Lara Trušček, foto: S. L./

U razgledavanju Zagreba otkrili smo i prvi hrvatski brigometar