HomePovećaloOsmaši Koprivničko-križevačke županije piju više od prosjeka za tu dob na nacionalnoj...

Osmaši Koprivničko-križevačke županije piju više od prosjeka za tu dob na nacionalnoj razini

Na radionici o problemu alkoholizma djelatnica MUP-a Maja Gregurović podsjetila je i na zakonsku zabranu točenja i prodaje alkohola mlađima od 18 godina

Osmaši u našoj Županiji imali su više doticaja s alkoholom nego što je to nacionalni prosjek. Čak 30% osmaša u našoj Županiji u posljednjih godina dana u stanju teške opijenosti je nesigurno hodalo, povraćalo ili se čak ne sjećaju što se događalo nakon što su se opili. Na nacionalnom nivou take je posljedice imalo 20% osmaša.

Utvrđeno je to anketom koju je učenicima 7. i 8. a predstavila, djelatnica MUP-a Maja Gregurović na radionici “Zdrav za pet” održanoj 13. listopada.

Ostali pokazatelji također govore u prilog tome da osmaši u našoj Županiji više konzumiraju alkohol od nacionalnog prosjeka za učenike iste dobi. Gregurević je spomenula da je čak 91%  anketiranih osmaša iz naše Županije ustvrdilo da je jednom ili više puta konzumiralo alkohol, a na nacionalnom nivou to je učinilo 81% učenika. Da su se prekomjerno opijali u posljednjih mjesec dana ustvrdilo je 47% anketiranih učenika iz naše Županije, dok je hrvatski prosjek 40%.

Gregurević je na radionici učenicima iznijela posljedice uzrokovane konzumiranjem alkoholnih pića. Uz tučnjave, uništavanje imovine  i ostale vrste agresivnog ponašanja dolazi i do gubitka života. Ova najtragičnija posljedica uglavnom se dešava u prometnim nesreća. Stradavaju i mlađi od 18 godina,  kao putnici u vozilima opijenih osoba, ali i kao vozači.

Mladi vozači lani u alkoholiziranom stanju izazvali 647 prometnih nesreća

Gregurević je podsjetila i na zakonsku zabranu točenja i prodaje alkohola mlađima od 18 godina. Navela je da je zabranjeno opijanje na javnim mjestima, što baš mladi često znaju činiti po parkovima, igralištima i drugim okupljalištima mladih. Zanimljivo je da nitko od učenika nije znao da njihovi roditelji mogu biti kažnjeni ukoliko ih policija zatekne vani same nakon 23 sata.

-Ti odlučuješ hoćeš li konzumirati alkohol, ali valja znati da samo jedna nepromišljena odluka može dovesti do situacije koja može promijeniti tvoj život i tvoju budućnost – istaknula je Gregurević na kraju radionice.

A za kraj ovog članka mi smo na MUP-ovom biltenu o stanju sigurnosti u cestovnom prometu pronašli podatak da je se lani desilo 647 prometnih nesreća koje su počinili mladi vozači. U tim je nesrećama poginulo 25 ljudi, a ozlijeđene su 444 osobe. /Helena Črnek i Laura Ivšak, 8. a; foto: S.L./

Must Read