HomeEkoKrivolovci mame ptice električnim vabilicama i masovno ih ubijaju

Krivolovci mame ptice električnim vabilicama i masovno ih ubijaju

Najviše stradaju prepelice koje se u talijanskim restoranima prodaju  po 50 eura

Danas, druge subote u listopadu, obilježava se Svjetski dan ptica selica. To je možda jedini Svjetski dan koji se obilježava dva puta godišnje. Naime, obilježava se i druge subote u svibnju. Razlog je činjenica da se selidba ptica događa dva puta godišnje, ali i to što se veliki broj organizacija uključuje u obilježavanje ovih dana.

Da ima potrebe usmjeriti pažnju javnosti na ptice selice govori i podatak da se samo u Sredozemlju godišnje ilegalno ubije ili uhvati najmanje 23 milijuna ptica, a možda čak i dvostruko više. Procjena je to organizacije Bird Life International (Život ptica – međunarodne udruge za zaštitu ptica). Portal GLAS SLAVONIJE na kojem smo pronašli taj podatak, piše i da je kroz projekt “”LIFE Against Bird Crime”, (ŽIVOT protiv kriminala nad pticama) procijenjeno da u Hrvatskoj strada pola milijuna ptica godišnje. Najčešći uzrok je krivolov, nešto manje trovanje i lov na ptice pjevice.

Prepelica – izvor:Wikipedia

Hrvatska treća u Europi po krivolovu na lisku

Pronašli smo i podatak da je Hrvatska na trećem mjestu u Europi po krivolovu na pticu lisku. Kod nas u krivolovu često stradavaju i češljugari, zelendura, čižka, zimovka, a najviše prepelice. One su omiljena  delicija, posebno u Italiji. Za nju gurmani u restoranu plaćaju  50 eura. Talijanski lovci pak u našim krajevima plaćaju i po 8.000 kuna za jedan vikend proveden u lovu u našoj zemlji.

Prepelica – izvor: Udruga Biom

U nezakonitim odstrijelima ptica krivolovci se služe i nedozvoljenim sredstvima kao što su električne vabilice za ptice. Korištenjem takvih vabilica umjesto nekoliko ptica u jednom krivolovu odstrijeli se i po pedesetak ptica. Prema procjenama hrvatske udruge BIOM minimalno 50 tisuća prepelica godišnje strada u krivolovu pomoću umjetnih vabilica. Takve vabilice zakonom su zabranjenje i oni koji ih koriste mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do tri godine.

Krivolov ne samo ptica nego i svih drugih životinja narušava biološku ravnotežu i zato ekološke udruge poput udruge BIOM, nastoje razvijati svijest kod mladih o potrebi zaštite prirode i ptica. Mlade, i sve ostale građane, udruge pozivaju i da krivolovace prijave policiji ukoliko ih uoče u akciji.

Vjerojatno uprvo zbog savjesnih ljubitelja prirode, prije mjesec dana u šumi Medinci u okolici Slatine, policija je u krivolovu zatekla trojicu muškaraca  koji su se u lovu služili nedozvoljenim električnim vabilicama. Na portalu INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA, gdje smo pročitali tu vijest, piše i da je svaki krivolovac kažnjen kaznom od 6.000 kuna. /Fran Tukša, 5.a; naslovna fotografija: Tportal /

Must Read