HomePredstavljamoI mi djeca možemo dati svoj doprinos održivom razvoju

I mi djeca možemo dati svoj doprinos održivom razvoju

Upoznali smo 17 ciljeva iz programa “Promijeniti svijet: Program održivog razvoja do 2030.”

Svi, pa čak i mi djeca možemo dati doprinos boljem životu na našoj planeti Zemlji, a bolji život moguć je ukoliko se ponašamo održivo u odnosu na okoliš, gospodarstvo i društvo. Održivo ponašanje podrazumijeva i to da za zadovoljavanje potreba naše generacije ne smijemo  ugroziti mogućnosti budućih generacija. Naučili smo to jučer  na satu razredne zajednice razgovarajući  oprogramu „Promijeniti svijet: program održivog razvoja do 2030.“  Naša knjižničarka Stojanka Lesički, predstavila nam je svih 17 ciljeva ovog Programa kojeg su Ujedinjeni narodi usvojili 2015. godine.

Jedan od ciljeva odnosi se i na kvalitetno obrazovanje.  Tim ciljem predviđeno je i da  bi svi učenici do kraja 2030. trebali steći “znanja i vještine potrebne za unaprjeđenje održivog razvoja, putem edukacije za održivi razvoj i održive stilove života, ljudska prava, rodnu ravnopravnost, kao i za promoviranje kulture mira i nenasilja, pripadnosti globalnoj zajednici, poštivanja kulturne raznolikosti i doprinosa kulture održivom razvoju”.

Sat o održivom razvoju u 8. a 27. 9. 2021

Ovim satom organiziranim u sklopu Eurpskog tjedna održivosti i eTwinning projekta ” Let’s Think Sustainably” (“Razmišljajmo održivo”) mi osmaši započeli smo učiti o održivom razvoju. Knjižničarka nam je najavila da će kroz spomenuti eTwinning projekt biti organiziran natječaj za nabolje održive ideje. Sve škole sudionice u projektu birat će najbolje ideje zato je naš zadatak da osmislimo neke održive aktivnosti koje bismo mogli provoditi u školi.

Na početku sata gledali smo kratki film “Ruke” naše školske filmske grupe. Film  govori o bacanju hrane pripremljene u našoj školskoj kuhinji. Zaključili smo da je to situacija kojom se ne možemo ponositi i ne pridonosi održivom razvoju. Više informacija o svih 17 ciljeva održivog razvoja dostupno je u SWAY PREZENTACIJI. /Magdalena Ivšak, 8. a; foto: S. L./

Must Read