HomeRiVTreća nagrada za naš film “Ruke” na Malom DOKUartu

Treća nagrada za naš film “Ruke” na Malom DOKUartu

Na 14. Malom DOKUartu, održanom u petak 24. rujna,  našem filmu “Ruke” dodijeljena je treća nagrada. U ime naše školske filmske grupe nagradu su primile učenice Amadea Bošnjak, Karla Kos i Lara Trušček.

Na ovogodišnji Mali Dokuart prijavljeno je četrdesetak dokumentarnih filmova školskih filmskih družina. Samo 7 filmova pozvano  je na festival, a nagrade su dobila četiri  filma. Bile smo sretne što smo među nagrađenima. Samo nam je pomalo žao što ove godine organizator, zbog smanjenog budžeta za organizaciju festivala, nije kao prethodnih godina  dodijelio novčane nagrade. Tisuću kuna koliko je prije dodjeljivano za treću nagradu dobro bi došlo našoj filmskoj grup. No, organizatori su to nadoknadili dobrom organizacijom našeg druženja u petak.

Amadea Bošnjak, Karla Kos i Lara Trušček predstavljale su filmsku grupu OŠ Sveti Petar Orehovec na festivalu Mali DOKUart

Započeli smo ga razgledavanjem izložbe o DOKUartu, koji se ove godine održao 16. puta po redu. Njegovom  mlađem bratu Malom Dokuartu ovo je bilo 14. izdanje. Uslijedila je projekcija svih pozvanih filmova u bjelovarskom kinu. Svi su filmovi bili  dojmljivi, ali najviše nam se svidio film „Ne vidim kraj“  filmaša iz OŠ Strahoninec. Taj je fillm proglašen za najbolji film festivala, a govori o volontiranju u Africi. O svom iskustvu volontiranja u filmu priča  fotografkinja Martina. Osobito su nas potresli kadrovi u kojima se govori o ubojstvima albino djece.

Naš šesti DOKUart

Na dodjeli nagrada bile smo uzbuđene jer smo morale izaći na pozornicu umjesto autora filma Luke Šoka i Luke Harča koji nisu mogli prisustvovati projekciji. Nagradu smo primile od Marijane Kranjec, predsjednice DOKUarta, Udruge za promicanje kulture Bjelovar.

Čestitala nam je i  predsjednica žirija Ana Đordić. Predsjednica žirija istaknula je da je naše film “konceptualno i vizualno snažan film koji prikazuje ideju  životnog kruga i vječnog vraćanja istom”. Nakon zajedničkog fotografiranja organizatori su nas počastili ručkom za vrijeme kojeg smo  imali priliku razgovarati s ostalim filmašima pozvanim na festival.

Svi filmove prikazani na festivalu dostupni su na platformi VIMEO gdje ih i vi možete pogledati. Na kraju valja spomenuti da je naša filmska grupa na Mali Dokuart pozivana 6 puta. Prvi puta sudjelovali smo 2013. s filmom “Tjelesni u betonskom hodniku”. To je bio prvi film koji je snimila  naše školska filmske grupa. /Amadea Bošnjak, 7. a; foto: S. L. i Marina Zlatarić/

Na izložbi o DOKUartu i Malom Dokuartu

Must Read