HomePredstavljamoBlaBlaCar - aplikacija zaslužna za manje ugljičnog dioksida u zraku

BlaBlaCar – aplikacija zaslužna za manje ugljičnog dioksida u zraku

Uz Europski dan bez automobila predstavljamo aplikaciju  za dijeljenje prijevoza

U brojnim gradovima u Hrvatskoj i cijeloj Europi sutra (22. 9.) će na prometnicama biti nešto manje automobila nego što je to uobičajeno. Naime, sutra se obilježava Europski dan bez automobila. Zato gradovi putem medija pozivaju da se sutra manje koriste automobili  ili barem izbjegavaju središta gradova, jer će neki poput npr. središta Zagreba biti zatvoreni za automobile.

Kako mi još nismo vozači, a niti naše roditelje možemo pozvati da ne koriste automobile obzirom da u našem kraju javni prijevoz baš nije razvijen, mi smo odlučili pisati o jednoj aplikaciji. Aplikacija se zove BlaBlaCar, a pomaže u spajanju vlasnika automobila i putnika. Korisna može biti svima onima koji u nekoj situaciji ne mogu koristiti javni prijevoz ili žele doći brže do nekog odredišta. Vozačima je korisna jer mogu podijeliti troškove goriva i putovati u društvu.  

Oni koji nude usluge prijevoza putem aplikacije BlaBlaCar obavezuju se da će putniku naplatiti samo realni trošak jer bit ove usluge nije zarada već dijeljenje prijevoza. Mogući putnici također se trebaju registrirati na aplikaciju kako bi pronašli prijevoz, a radi svoje sigurnosti mogu provjeriti recenzije vozača. Također nakon svake vožnje putnici su pozvani da komentiraju kako im je bilo voziti se s nekim vozačem. Ti komentari putnika dobra su preporuka za ostale moguće putnike. Kako se registrirati na aplikaciji i sve druge detalje o korištenju ove vrste dijeljenja prijevoza dostupne su na blablacar.hr.

BlaBlaCar aplikacija zaslužna je za 1,6 tona milijuna tona CO2 manje u zraku tijekom jedne godine

Aplikacija je nastala u Francuskoj 2003. kad je Frédéric Mazzella, želio otputovati obitelji na selo. Kako su svi vlakovi bili puni povezla  ga je sestra. Putem je primijetio da je u puno automobila samo po jedna osoba, vozač. Tada mu na pamet pala ideja o dijeljenju prijevoza. Na web stranici aplikacije piše da je  koristi 90 milijuna korisnika u 22 zemlje. U tri mjeseca čak 25 milijuna putnika dijeli prijevoz zahvaljujući aplikaciji BlaBlaCar. Od osnivanja aplikacije ovakvim se dijeljenjem prijevoza uštedjelo 1,4 milijardi eura, a proputovalo se više od 30 milijardi kilometara. 

Vrlo je važno što dijeljenjem prijevoza putem ove aplikacije u atmosferu godišnje dospije  čak 1,6 milijuna tona CO2 (ugljičnog dioksida) manje. Ovakva vrsta prijevoza i povezuje ljude te omogućuje druženje. Na web stranici aplikacije piše i da zahvaljujući dijeljenju prijevoza putem BlaBlaCara godišnje međusobno komunicira oko 120 milijuna ljudi. /Ivona Siladi, 8. b: foto:Facebook /

Must Read