HomePredstavljamoUmjesto jednog tjedna, naša škola posvetit će održivosti cijelu školsku godinu - kroz...

Umjesto jednog tjedna, naša škola posvetit će održivosti cijelu školsku godinu – kroz Erasmus projekt

O održivosti ćemo učiti zajedno sa školama iz Njemačke, Španjolske, Grčke i Portugala

 

Ovaj tjedan u Europi posvećen je održivosti i naziva se Europski tjedan održivog razvoja, a aktivnosti se mogu provoditi do 8. listopada. U našoj školi obilježavanje smo započeli danas u našem 8. b i to radionicom o volontiranju, a uskoro će u oba osma razreda biti održano predavanje o održivosti. Ta predavanja naša je škola prijavila i na mrežnoj stranici European Sustainable Development Week (ESDW) gdje su prijavljena različita zbivanja iz cijele Europe.

Na današnjoj radionici o volontiranju od naše knjižničarke Stojanke Lesički, doznali smo i da će održivost biti tema našeg novog Erasmus+ projekta. Projekt ćemo provoditi u suradnji sa školom Gemeinschaftsschule Sachsenheim iz grada Sachsenheima u Njemačkoj. Naš projekt zvat će se  Let’s Think Sustainably, a razvijat ćemo ga i kroz eTwinning projekt u kojem ćemo surađivati  i sa školama iz Grčke, Španjolske i Portugala.

Logo Europskog tjedna održivog razvoja

U sklopu projekta s našim partnerima birat ćemo najbolje održive aktivnosti koje možemo provoditi mi učenici. O održivim aktivnostima snimat ćemo i kratke radijske priloge, a naši, i prilozi naših partnera,  bit će dostupni na zajedničkom podcastu projekta.

Pet najaktivnijih osmaša, putovat će u posljednjem tjednu ožujka u posjet partnerskoj školi u Njemačku. S partnerima iz ostalih spomenutih zemalja učenici će imati priliku posjetiti i Europski parlament u Brusellexu u Belgiji. Tamo bismo trebali razgovarati s nekim od hrvatskih europarlamentaraca.

U sklopu projekta o održivosti mi osmaši učit ćemo i o institucijama EU. Osim nas osmaša održive aktivnosti provodit će i neke od naših skupina izvannastavnih aktivnosti. Uključit će se novinarska skupina, čitalački klub, debatna skupina i dr.

Na kraju valja spomenuti da smo danas naučili da je i volontiranje jedna od aktivnosti koja pridonosi društvenom razvoju i održivosti. Nakon predavanja o održivosti izvijestit ćemo vas i o svih 17 ciljeva održivog razvoja koje Europa želi ostvariti do kraja 2030. /Petra Kušec, 8. b: foto: S. L. /

Must Read