HomePovećaloJoš jedan dječak umalo umro zbog TikTik izazova probušenog jezika

Još jedan dječak umalo umro zbog TikTik izazova probušenog jezika

U svibnju u Velikoj Britaniji samo u jednom tjednu petoro djece završilo u bolnici zbog ovog izazova

Prije dva dana medijima se proširila vijest o 9-godišnjem dječaku Jacku McGeochu iz Velike Britanije koji je umalo umro nakon što je progutao šest magneta. Prema pisanju portala INDEX, dječaku je život spašen zahvaljujući složenoj operaciji u kojoj mu je odstranjen dio tankog i debelog crijeva te crvuljak.  Magnete je Jack slučajno progutao pokušavajući izvesti TikTokov izazov. U tom izazovu  treba staviti metalne kuglice s obje strane jezika i praviti se da imate probušeni jezik.

O teškim posljedicama istog izazova probušenog jezika mediji su pisali i u svibnju. Tada se slično desilo 11-godišnjem Elissu Trippu. U članku o Elissovom slučaju portal VEČERNJI prenio je iz britanskih novina Daily Mail, da je “Eliss već peto dijete koje je u posljednjih tjedan dana hospitalizirano upravo zbog ovog izazova”.

Ovo su slučajevi u kojima su djeca ipak ostala živa, no mediji su tijekom ove godine zabilježili i nekoliko onih s najtragičnijom posljedicom, također vezane uz izove na TikToku. U siječnju su mediji izvijestili o smrti devetogodišnje djevojčice iz talijanskog grada Palerma. Ona je preminula sudjelujući u izazovu gušenja tzv. Blackoutu. U tom je izazovu cilj gušiti se dok se ne padne u nesvijest. Zbog istog izazova samo tri dana kasnije preminuo je desetogodišnji dječak u Beogradu. U travnju je zbog Blackouta preminuo 12-godišnji dječak iz američke država Colorado.

Lajkovi nisu vrijedni života

Izvor – Večernji list

U 2020. godini puno opasnih ozljeda glave desilo su se djeci kao posljedica izazova Skull-Breaker Challenge, o čemu smo pisali i u našem KLINČEKU.

Ovom prigodom ne želimo tvrditi da je problem u TikToku. Ima opasnih izazova i na drugim društvenim mrežama, no TikTok u posljednje vrijeme među nama mladima je jedna od najpopularnijih društvenih mreža i ideje s nje izrazito brzo se šire među našim vršnjacima. Ima na TikToku i puno zanimljivih sadržaja koji nisu opasni i iz kojih se može nešto naučiti ili se uz njih zabaviti poput npr. plesnih izazova.

Pozivamo vas da birate sadržaje koje ćete pratiti, ne samo na TikToku nego i na drugim društvenim mrežama. Birajte ono što vas zanima i ne budite povodljivi, a najvažnije od svega ne okušavajte se u opasnim izazovima da bi se pravili važni pred vršnjacima i skupljali lajkove. Lajkovi nisu vrijedni života. /Karla Kos i Amadea Bošnjak, 7.a; naslovna fotografija: Facebook/

Must Read