HomePovećalo“Napumpane” usnice i mišići potaknule Norvežane na donošenje zakona o označivanju retuširanih...

“Napumpane” usnice i mišići potaknule Norvežane na donošenje zakona o označivanju retuširanih fotografija

Zakonom su predviđene visoke kazne za influencere koji ne označe uređivane fotografije

Mnogo ljudi, a pogotovo tinejdžeri poput nas, osjeća se loše nakon uspoređivanja s fotografijama “savršenih” influnecerica.   O tome se sve više piše, a provode se i različita istraživanja.  

Rezultati jednog od istraživanja pod nazivom  “Lijepa kao slika: Direktni utjecaj manipuliranih fotografija na Instagramu na sliku o vlastitu tijelu kod tinejdžerica” potvrdili su, kako to piše portal MEDIJSKA PISMENOST,  da izloženost manipuliranim fotografijama svakako dovodi do manjeg zadovoljstva tinejdžerica vlastitim tijelom.

 “Savršene” djevojke i mladići na Instagramu i drugim mrežama koje pratimo mi mladi, utječu i na to kako se i sami predstavljamo na društvenim mrežama. Sve je više onih koji koriste filtere i druge mogućnosti različitih programa za uređivanje fotografija. Neke fotografije  znaju biti toliko retuširane (uređene) da osoba s fotografije ponekad uopće nema sličnosti sa stvarnom osobom.

Takva situacija, to neralno prikazivanje ljudi na društvenim mrežama, pokrenula je neke udruge i institucije na borbu protiv nerealnih standarda ljepote u cilju zaštite mentalnog zdravlja mladih. 

Najdalje je otišla država Norveška gdje stvar nije stala samo ne raspravama. Naime, kod njih je ove godine predložen zakon kojim se propisuje da influenceri i oglašivači moraju označiti fotografije na kojima su načinili neke intervencije. Npr. fotografije na kojima su povećane usne, sužen struk, naglašeni mišići…. Ukoliko influenceri ne označe da je na fotografiji izvršena intervencija morat će plaćati visoke kazne. Portal MIXER piše da će norveški kralj odlučiti kad će predloženi zakon stupiti na snagu.

Smatram, da bi se takav zakon trebao uvesti u našoj zemlji i u cijelom svijetu jer  sve te fotošopirane fotografije utječu na samopouzdanje,  a i mentalno zdravlje mladih. /Ivona Siladi, 8. b./

Izvor – Srednja.hr

Must Read