HomeEkoVeliki pacifički otok smeća veći je od površine tri Francuske

Veliki pacifički otok smeća veći je od površine tri Francuske

Organizacija Ocean Cleanup “nagriza” ga specijalnim uređajem koji je dizajnirao mladi Nizozemac hrvatskog porijekla

Igrajući igrice na platformi ZEMLJOTEKA, doznala sam za Veliki pacifički otok smeća. Kratka informacija koju sam doznala na Zemljoteci bila je povod za nastavak istraživanja po internetu.

Pronašla sam da se Veliki pacifički otok smeća nalazi  u Tihom oceanu između Havaja i Kalifornije. To je golema nakupina smeća čija je površina veća od 1.6 million kilometera četvornih, odnosno veća je nego  tri Francuske. Procjenjuje se da sadrži 80.000 tona plastike.

Nažalost, ovaj otok smeća nije jedini, ali je zasad najveći poznati otok smeća u oceanima. Razlog zašto se plastika, koju ljudi diljem svijeta bacaju u more, gomila baš tamo su morske struje. Ipak, posljednjih godina započele su i  aktivnosti da se taj otok smanji. Jedna od organizacija koja ustrajno radi na čićšenju oceana je organizacija  OCEAN CLEANUP. Organizaciju je 2013. osnovao je Boyan Slat, mladi Nizozemac hrvatskog porijekla. Tada je imao samo 18 godina, a kako to piše studentski portal GLOBAL  Slat je već je 2015. dobio najveće ekološko priznanje Ujedinjenih naroda. To se priznanje zove “Prvak Zemlje”, a Slat je bio najmlađi dobitnik tog priznanja.

izvor – Ocena Cleanup – naprava kojom Ocean Clean up čisti more od plastike

Dizajnerske naočale od plastike iz ocena

Slat je zaslužan i za dizajniranje uređaja koji skuplja veliki plastični otpad, ali mikro plastiku  u moru bez da ugrožava ili ometa morske životijnje. RTL piše da je Slatov uređaj opremljen satelitima i senzorima te u u svakom trenutku može svoj položaj dojaviti brodovima za odvoz otpada.

Izvor Ocean Cleanup

Organizacija Cleanup pokrenula je i izradu dizajnerskih proizvoda od plastike iz oceana. Lani su u suradnji s poznatim dizajnerima osmislili sunčane naočale izrađene od reciklirane plastike iz oceana. Prema pisanju već spomenutog studentskog portal GLOBAL, naočale se prodaju po cijeni od 199 dolara (oko 1300 kuna). Navodno se samo od prodaje nekoliko naočala može od plastike očistiti površina oceana veličine 24 nogometna igrališta.

Zanimljivo je spomenuti da su naočale imaju QR kod koji otkriva priču o podrijetlu plastike od koje su naočale izrađene. Nadam se da  i neke od tih naočala neće završiti u moru. /Nika Šantić, 6. a; fotgrafije preuzete s interneta/

Izvor – Ocean Cleanup- plastika iz mora
Izvor – Ocean Cleanup – nadzor čišćenja

Must Read