HomeO namaPodručna škola Gregurovec nema ni jednog prvašića

Područna škola Gregurovec nema ni jednog prvašića

Učiteljica Baričević vodi kombinirani odjel s tri razreda, a u cijeloj školi ima 6 učenika

Područna škola Gregurovec ove školske godine nema ni jednog prvašića. U cijeloj školi  samo je šestero učenika. Troje ih pohađa drugi razred, jedna učenica treći, a dvije četvrti razred. Svi zajedno nastavu imaju u jednom kombiniranom odjeljenju koje vodi učiteljica Emina Baričević. Ljiljana Benčak, druga gregurovečka učiteljica zbog malog broja učenika preselila se na novo radno mjesto u PŠ Fodrovec.

Nika Futač , 4.r, Marta Babić, 2.r, Helena Širjan, 3. r., učiteljica Emina Baričević, Ivan Futač i Dorijan Bedovec 2.r, Mateja Majerić 4.r

Ipak, učiteljica Baričević nada se da ovakva situacija u gregurovečkoj školi neće potrajati dugo. – Već iduće godine imat ćemo dva učenika u prvom razredu, a u mjestu je dosta mladih koji planiraju ostati u ovom kraju i zasnovati obitelj. Očekujem da će se u narednih pet godina broj učenika povećati. – kazala je Baričević. Dometnula je da su prije četiri godine imali 27 učenika.

Iako na fakultetu nije učila o radu u kombiniranom odjeljenju učiteljici Baričević to nije problem jer ima već 28 godina iskustva rada u kombiniranim odjeljenjima. Ispričala nam je da je čim se zaposlila  dobila kombinaciju od tri razreda kao i ove školske godine, a sve ostale godine radila je s dva razreda. – Kod takvog rada bitno je sve dobro isplanirati, a za takvo planiranje je potrebno jako puno truda kako bi se za isti sat kombinirali  slični sadržaji za svaki razred. Na primjer, nastojim sat hrvatskoga jezika posložiti tako da svi razredi   u jednom satu obrađuju  zavičajni i standardni jezik iako u udžbenicima nekog od razreda možda nije na redu baš taj sadržaj – rekla nam je Baričević, pokazujući nam svoj mjesečni izvedbeni plan za hrvatski jezik. U njemu je sadržaji za svaki razred u jednoj koloni. Slični sadržaji označeni su crvenom bojom, a uz temu lekcije obavezno je dodan  i broj stranice u udžbeniku i radnoj bilježnici.

Kao ni učiteljici Baričević, ni učenicima rad u kombinaciji nije problem. – Tako samo navikli i nama je to normalno – rekla nam je četvrtašica Mateja Majerić.  Helena Širjan, jedina trećašica ističe da se oni svi zajedno međusobno druže i nije im važno tko je stariji, a tko mlađi, ali ipak se zna da su četvrtašice „šefice“.

Trećašica Širjan bila je i najrazgovorljivija te nam je kazala da ponekad u takvom radu u kombiniranom odjeljenju zna doći do zanimljivih situacija. – Jednom kad smo radili online zbog korone, učiteljica mi je zabunom  preko Teamsa poslala zadaću trećaša, a ja sam tada bila učenica prvog razreda. Zadaću iz hrvatskog uspješno sam riješila, ali matematiku nisam znala. Učiteljica je obećala da će mi trećem razredu upisati peticu u e-dnevnik kad dođemo do uvećanica i umanjenica – ispričala nam je trećašica Širjan, koja se kao i svi ostali učenici gregurovečke škole veseli petom razredu i  novom načinu rada u okruženju svojih vršnjaka. /Anastazija Blagaj, 8.b; foto: A. B./

Imamo gotovo 20% učenika manje nego 2010. Ove školske godine naš školu pohađa 304 učenika. U područnim školama ih je 81, od čega najviše učenika, njih 40, pohađa PŠ Fodrovec. Ta PŠ jedina od područnih škola nema kombinirana odjeljenja.  Broj učenika u našoj školi, u odnosu na 2010. godinu, smanjio se gotovo za 20% posto. Naime, 2010. imali smo 374 učenika.

Must Read