HomeRiVSnimanje, kupanje i dobro društvo – Filmske radionice za djecu i mladež...

Snimanje, kupanje i dobro društvo – Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici

Učenici Luka Šok i Karlo Aleksić predstavljali su našu školu na Filmskim radionicama u Kraljevici. Priliku za besplatno sudjelovanje na radionici naša je filmska grupa dobila zahvaljujući prvoj  nagradi za film “Jelena i Jana” na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog dječjeg stvaralaštva

Uz voditelja Tomislava Šobana kojem je osmijeh zaštitni znak i ekipu kao što je bila naša, boravak na radionici dokumentarnog filma u Kraljevci  od 19. do 26. srpnjabio je iskustvo za pamćenje. Našem voditelju Šobanu osmijeh s lica nije nestajao čak ni kad nismo znali nabrojiti sve filmske planove. No,  uz njegov zabavan način poučavanja svladali smo i filmske planove i rakurse, a počeli smo shvaćati i principe snimanja foto aparatom i dronom, ali i  montiranje.

Luka Šok u Kraljevici na Filmskoj radionici za djecu i mladež (19-26. 7. 2021.

Mora se priznati da je proces montaže poprilično trajao jer za naš dokumentarac o Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, snimili smo oko sat i pol filmskog materijala, a na kraju smog a saželi na oko 8 minuta. Zbog montaže, koja me u Kraljevici baš zainteresirala, propustio sam jedno kupanje. Da, na ovoj filmskoj radionici ima ponešto vremena i za kupanje. Odlično je to što se plaža nalazi samo dvije minute od hotela Kraljevica, u kojem smo bili smješteni, a hotel je nasuprot Nacionalnog centra tehničke kulture gdje se održavala radionica.  Ipak, unatoč blizini plaže, na kupanje su nas uvijek pratile, Rea i Lorena iz Hrvatskog filmskog saveza koji je organizator Filmskih radionica za djecu i mladež u Kraljevici. One su se brinule i za našu sigurnost na plaži, a i organizirale različite večernje aktivnosti.

S voditeljem radionice Tomislavom Šobanom

Uvečer smo najčešće gledali filmove. Imali smo prilike gledati i dokumentarce i igrane filmove  profesionalaca i djeca, malih filmaša poput nas. Ipak, moja najdraža večernja aktivnost bio je filmski kviz održan posljednje večeri boravka u Kraljevici. Najdraži zato što je Aqua, ekipa čiji sam bio član,  pobijedila i to s maksimalnim brojem bodova, 35 od mogućih 35. U njoj smo bili Lukas, Pavao i ja. Jako smo se  radovali pobjedi i čestitkama ostalih sudionika.

Nakon pobjede u filmskom kvizu – Kraljevica 2021.

Na  pobjedu u kvizu podsjećat će nas puhalice za balone od sapuna i loptice koje smo dobili za nagrade, a na ovih 7 nezaboravnih dana u Kraljevici podsjetnik će biti i diplome za sudjelovanje.  Njih smo, dobili posljednjeg dana nakon što smo pogledali sve naše filmove. Valja spomenuti da nas je u Kraljevici bilo 30, a snimili smo 4 filma. Uz naš o Nacionalnom centru tehničke kulture, dio naše dokumentarne ekipe snimo je još i kratki dokumentarac pod naslovom “Sve ljepote Kraljevice”. Polaznici radionice animiranog filma snimili su  film “Čuvajmo okoliš”, a ekipa s radionice igranog filma snimila je kratki igrani film “Bumerang”. /Luka Šok, 8. a; foto: arhiva Hrvatskog filmskog saveza/

Ekipa dokumentarnog filma s voditeljem Tomislavom Šobanom

Must Read