HomeRiVLea i Valerija sudjelovale na 27. Internacionalnoj filmskoj radionici ŠAF-a Čakovec

Lea i Valerija sudjelovale na 27. Internacionalnoj filmskoj radionici ŠAF-a Čakovec

Dio polaznika radionice skladao glazbu za film

U društvu djece iz Varaždina, Čakovca, Hvara i Zagreba od 21. do 26. 6. sudjelovale smo na Internacionalnoj filmskoj radionici u Čakovcu. Organizator radionice bila je Škola animiranog filma Čakovec (ŠAF), a nas dvije: Lea Hrandek i Valerija Puškar,  na radionici smo sudjelovale zahvaljujući pozivu voditeljice ŠAF-a Jasminke Ljubić Bijelić. Ovu 27. po redu Internacionalnu radionicu vodila je poznata stripašica i animatorica Helena Klakočar Vukšić

Voditeljica Helena Kalakočar Vukušić i polaznici 27. Internacionalne filmske radionice ŠAF-a Čakovec

U  prostorima ŠAF-a, marljivo smo crtale po 5 do 6 sati dnevno,  a svoj uradak s ponosom  smo gledale  u subotu, posljednjeg dana radionice, na velikom filmsku platnu. Naime, trominutni film nastao na radionici, zajedno s godišnjom produkcijom ŠAF-ovih filmova, prikazan  je  publici u kinu Centra za kulturu Čakovec.  

Film nastao na radionici nazvali smo Ksenia. Naučile smo da ta riječ na grčkom znači gostoprimstvo. Ideju za film predložila je naša kolegica Barbara iz Zagreba, a inspirirao ju je grčki mit o Filemonu i Baukidi. Taj siromašan bračni par jednog dana u svojoj trošnoj kućici ugostio je gladne strance, ne znajući da se radi o bogovima Zeusu i Hermesu. Svi ostali susjedi u njihovom selu nisu bili gostoljubivi i nisu željeli ugostili strance. Za  kaznu bogovi su im poplavili kuće, a Filomena i Baukidu bogovi su nagradili s tri nagrade. Njihovu malu trošnu kućicu pretvorili su u hram, a njih u svećenike tog hrama. Nakon što je došlo njihovo vrijeme da odu u podzemni svijet, pretvorili su ih u dva drveta koja su još mnogo godina stajala ispred ulaza u hram.

Valerija Puškar 27. Internacionalna filmska radionica ŠAF-a Čakovec

U našem filmu i mi smo pokušali izraziti ideju gostoprimstva kao važnu ljudsku vrlinu. Iako film traje samo 3 minute, bilo je puno posla oko crtanja. Nas dvije sudjelovale smo u crtanju hrane i čaše s vinom te likova domaćina.

Lea Hrandek27. Internacionalna filmska radionica ŠAF-a Čakovec

Nismo još spomenule da je u crtanju sudjelovalo samo nas 8, dok su ostali polaznici radionice, njih 14, imali zadatak skladati glazbu. Oni su to činili s voditeljem  Mladenom Klarićem. Bilo je to prvi puta da se na Internacionalnoj radionici  skladala glazba za film. Također prvi puta na Internacionalnoj radionici nisu sudjelovala djeca iz inozemstva, a razlog je koronavirus. Ipak nama je bilo lijepo  i naučile smo puno toga o procesu stvaranja filma. Između ostalog i  koliko je dobar storyboard (ilustrirani scenarij – scenarij za film razrađen po scenama i to u crtežima po potrebi s popratnim tekstualnim bilješkama) važan za film.

Zahvaljujući suradnji naše filmske grupe sa ŠAF-om Čakovec, učenici naše škole na Internacionalnoj filmskoj radionici ŠAF-a sudjelovali su i  2017., 2018. te 2019. Ovaj puta naše učenice bile su na radionici u pratnji učiteljice Tijane Mamić. /Lea Hrandek, Valerija Puškar; foto: Tijana Mamić/

Must Read