HomeRiVUčenica Petra Kušec bit će članica dječeg žirija 13. Festivala prava djece

Učenica Petra Kušec bit će članica dječeg žirija 13. Festivala prava djece

Počele radionice na kojima članovi žirija uče kako komentirati filmove

Čast mi je što ću biti članica dječjeg žirija 13. Festivala prava djece. Festival, kojeg organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, održat  će se na jesen, a za nas članove žirija 16. lipnja održana je prva radionica.

Sastali smo se putem platforme Zoom te sam po prvi puta imala priliku upoznati Corinu i Emmu Sofiu. One su iz Male Subotice i  Strahoninca i zajedno sa mnom bit će članice osnovnoškolskog žirija. Na radionici su bili i članovi srednjoškolskog žirija Nina, Lucija i Aleksej Leon. Oni su iz Makarske i Zagreba.

Na ovoj prvoj radionici doznali smo da na prijašnjim Festivalima nije bilo dječjeg žirija, a također i  što će biti naša uloga kao članova žirija. To su nam objasnile voditeljice radionice Katarina Ivče Farnell, Jana Šivak i Ana Žnidarec Čučković. Veseli me što ćemo imati priliku gledati i komentirati filmove koje su snimili djeca i odrasli.  Svaki će žiri morati kao tim odabrati jedan film koji po njihovu mišljenju najbolje prikazuje život djece u Hrvatskoj.

Na ovoj prvoj radionici smo također saznali i da je Festival prava djece poseban po tome što su svi njegovi filmovi prilagođeni  gluhim i slijepim osobama, a doznali smo ponešto i o tome kako se rade takve prilagodbe.  

Cijeli naš prvi  sastanak prošao u veseloj atmosferi. Bilo je zanimljivo čuti što nas sve čeka. Nadam se da će i sljedeće dvije radionice koje će se održati u rujnu biti zanimljive poput ove. Ekipa s kojom ću surađivati čini  mi se odlična. Veselim se što ću kroz ovu aktivnost imati prilike steći nova iskustva i učiti o filmu i filmskoj kritici. /Petra Kušec, 7.b/

Must Read