HomeGost urednikUskrs - najveći kršćanski blagdan

Uskrs – najveći kršćanski blagdan

Bliži se jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana – Uskrs. Tada slavimo  uskrsnuće Isusa Krista nakon njegova raspeća kao dokaz njegove božanske moći. Sveta Biblija svjedoči da se ta vjerska tradicija prakticirala od prvog stoljeća nove ere, tj. od vremena njegovih učenika, apostola.

Uskrs i blagdani povezani s njim pripadaju skupini “pokretnih blagdana”, što znači da se svake godine događaju na drugi datum. Da bi odredila datum, pravoslavna crkva računa prvi tjedan nakon punog mjeseca koji je na proljetnu ravnodnevnicu ili neposredno nakon njega. Taj je datum uvijek između 4. travnja i 8. svibnja. Ove godine ovaj veliki kršćanski blagdan je 2. svibnja.

Mnogi su običaji i tradicija makedonske kulture povezani su s ovim blagdanom, a pripreme započinju korizmom koja započinje šest tjedana prije Uskrsa. Veliki četvrtak prvi je dan uskrsnih blagdana. Na taj dan uspostavljen je sakrament svete pričesti, kada je Isus Krist hranio apostole kruhom i vinom simbolizirajući njegovo tijelo i krv. Na Veliki četvrtak tradicionalno se boje jaja,  uglavnom crvenom bojom kao simbol Isusove krvi i poraza smrti. Nekada su se jaja bojala  samo u crvenu boju, a sada ih obitelji boje u različite boje. Vjeruje se da bojanje jaja potječe od Marije Magdalene. S tim je povezano nekoliko priča, a neke od njih kažu da je ona donijela kuhana jaja na njegovo raspeće, a  obojala su se u crveno od njegove krvi. Drugi kažu da je Marija Magdalena odnijela jaja u njegov grob, tri dana nakon Kristove smrti, a obojila su se u crveno kad su otvorili njegov grob i vidjeli da je prazan. Prva tri crvena jaja posvećena su Bogu, gospodaru kuće, a treće za sreću i obilje doma.

Veliki petak je dan Kristova raspeća. Ovo je dan strogog posta kada mnogi vjernici ništa ne jedu i ne piju do zalaska sunca.  Na Veliku subotu vjernici  odlaze u crkvu i točno u ponoć se krckaju prva jaja što označava početak proslave Uskrsa. Uskrs je dan Kristova uskrsnuća. Na ovaj dan završava uskrsno razdoblje. Na ovaj i sljedećih četrdeset dana pravoslavni se kršćani pozdravljaju s „Krist je uskrsnuo“, a na njega se oslanja „On je uistinu uskrsnuo“ (prijevod od „Hristos voskresna“ na što se odgovara „Navistina voskresna“).

Zbog situacije s koronavirusom  i ove će se godine, slično kao i prošle godine, Uskrs proslaviti na drugačiji način. Posjete obiteljima i crkvama, zajednička druženje uz stolove pune hrane i druga okupljanja u zajednici zamijenit će se jednostavnijim proslavama u našim domovima, samo s najbližim članovima obitelji.  Većina vjernika nastojat će izbjeći gužvu u crkvama. Uvažavajući mjere koje je donijela vlada, svečane mise bit će dostupne i na televiziji. Najvažnije je u ovom razdoblju voditi brigu o svom i zdravlju drugih ljudi. Ipak treba se i lijepo provesti u društvu svojih najbližih. Sretan Uskrs!  /A. Dzugovska (9-1), M. Popovska (9-1); foto: internet/

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu  L.A. IN-formator 

Must Read