HomeGost urednikKalina Gocevska, dobila stipendiju za školovanje u prestižnoj međunarodnoj školi...

Kalina Gocevska, dobila stipendiju za školovanje u prestižnoj međunarodnoj školi NOVA

NOVA je neovisna međunarodna škola smještena u Skoplju. Za upis u ovu školu potrebno je izvrsno znanje  engleskog jezika i matematike, kao i odlične ocjene od 6. do 9. razreda te preporuka razrednika ili nekog drugog učitelja koji je podučavao učenika. Tijekom postupka odabira ispituje se znanje kandidata u engleskom i matematici.

Kandidati također moraju poslati video esej. U tom video eseju moraju  predstaviti svoje ciljeve u suradničkom učenju obzirom da je takav način učenja vrlo cijenjen u školi Nova. Također moraju pripremiti timsku prezentaciju rješenja nekog zadanog problema.

Učenici devetog razreda Kalina Gocevska, Iskra Mitevska i Mihail Mirchevski 17. su generacija učenika koji će se upisati u srednju školu NOVA International uz podršku stipendije „Boris Trajkovski – NOVA“. Stipendija pokriva puni iznos troškova njihovog četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja u NOVI. U tom razdoblju očekuje ih obrazovanje najnaprednijim nastavnim metodama.  Školovanje u Novi trebalo bi im omogućiti  razvoj osobnih vještina i sposobnosti, suradnju ​​s ljudima iz različitih kultura te ih osposobiti da postanu spremni za buduće životne izazove i budu aktivni u svojoj zajednici.  Ove se godine preko 100 kandidata prijavilo za stipendiju „Boris Trajkovski – NOVA“, a njih 20 prošlo je u drugu fazu odabira koja traje nekoliko tjedana. Proces odabira prvi je put ove godine u potpunosti proveden online.

Za naš školski list razgovarali smo s Kalinom Gocevskom, učenicom osnovne škole “Johan Hajnrih Pestaloci” iz Skoplja. Ona je jedna budućih učenika NOVE koji su uspješno prošli testiranja i dobili stipendiju  Boris Trajkovski-NOVA.

Koja je bila tvoja motivacija za prijavu u međunarodnu srednju školu NOVA?

Dugo sam razmišljala o ovoj školi kao jednoj od mogućnosti za nastavak školovanja. Kako se bližila matura, odlučila sam upoznati program škole NOVA. Što sam više razgovarala s ljudima te čitala i istraživala na internetu o ovoj školi sve više sam  shvaćala da NOVA nudi puno prilika za moju budućnost. Kako je to međunarodna škola te se nastava odvija na engleskom jeziku to će mi olakšati i nastavak školovanja u inozemstvu. Također sam otkrila  da se u toj školi otkrivaju i razvijaju talenti i potencijal svakog učenika. Zbog toga sam zaključila da bi bilo izvrsno podnijeti zahtjev za stipendiju.

Koliko dugo si se pripremala da bi postala uspješan kandidat za stipendiju?

Nije moguće biti u potpunosti spreman za natječaj za stipendiju jer je malo javno objavljenih informacija o kriterijima i  postupku odabira kandidata. Ipak, može se reći da su najvažniji kriteriji  znanje engleskog jezika, kritičko razmišljanje i radne navike. Već nekoliko godina sudjelujem na natjecanjima iz različitih predmeta i to mi je pomoglo da izgradim samopouzdanje i znanje, ali sve to mi nije pomoglo  da izravno osvojim stipendiju.

Kakva su tvoja očekivanja, što misliš da ćeš postići školovanjem u ovoj školi?

Čula sam samo dobre komentare o ovoj školi i imam velika očekivanja. Sigurna sam da ću steći široko obrazovanje iz područja znanosti i umjetnosti, vizualne umjetnosti i kulture. Očekujem da će mi to omogućiti puno dobrih prilika za budućnost. Nadam se i da ću steći puno  novih prijatelja iz različitih sredina i kultura i da će mi to  pomoći da razumijem svijet iz različitih perspektiva. Uz sve to očekujem i da će mi biti zabavno.   

Kakvi su tvoji planovi u vezi studija?

Da budem iskrena, nemam jasno definirane planove. Zapravo još nisam sigurna što ću studirati.  Nadam se da ću u NOVI otkriti svoje talente i sposobnosti. Za sada mogu samo reći da volim biologiju i anatomiju, ali također i umjetnost, pisanje i književnost da budem preciznija. Jedino je sigurno da bih voljela studirati negdje u inozemstvu, nadam se na nekom od studija Ivy League.

Jesi li pohađala dodatne satove engleskog jezika posljednjih godina?

Da, već 10 godina pohađam tečaj engleskog jezika. Željela bih naglasiti da smatram da je korisno dodatno učiti engleski. Često čitam knjige na engleskom, časopise i novine i pratim vijesti.

Koja druga znanja bi mogla pomoći u školi NOVA?

Mislim da treba imati određeno opće znanje svih predmeta. Ali naravno, ne mora se biti najbolji u svakom od njih. Koliko znam, svi se talenti tamo jednako cijene i razvijaju i svatko može pronaći nešto što ga zanima. /G. Azmanov (8-1); foto: Internet/

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom časopisu L.A. IN-formator

Must Read