HomePovećaloUrednički propust portala Dnevno.hr naštetio dobrobiti pretučenog dječaka

Urednički propust portala Dnevno.hr naštetio dobrobiti pretučenog dječaka

Klikovi važniji od dobrobiti djece – portal uklonio samo video, ali ne i fotografiju koja otkriva identitet djeteta

Tekst pod naslovom „Snimka koja se pokušava zataškati! Slučaj koji je zgrozio Osijek: Tko je prebio Mateja?“, jedan je od primjera kako se ne bi trebalo prikazivati maloljetnike u medijima. Članak je objavljen 13. 11. 2019. na portalu Dnevno.hr. Dobivši zadatak da pronađem primjer kršenja novinarske etike, spomenuti  članak pronašla sam na web stranici Hrvatskog novinarskog društva (HND).

U članku je objavljena fotografija i video kojim se otkriva identitet dječaka pretučenog na utakmici Dinamo-Osijek 27. listopada 2019. Izvor informacija objavljenih u članku je dojava čitateljice.  Članak i video zgrozio je ravnateljicu dječakove škole te se ona obratila HND-u.

O tome kakva pravila moraju poštivati novinari i urednici učili smo na radionici pripremljeno u sklopu Erasmus+ projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”

Nije poštivan Kodeks časti hrvatskih novinara

Da je urednik odradio svoj posao poštujući Kodeks časti hrvatskih novinara svakako uz članak ne bi stavio dječakovu fotografiju i video. Urednik bi trebao poznavati kodeks svoje struke, u kojem između ostalog piše da je „nedopustiv bilo kakav postupak kojim se izravno ili neizravno otkriva identitet djeteta, odnosno da se ne smije intervjuirati ili objavljivati fotografije djeteta bez njegova pristanka i bez nazočnosti i pristanka roditelja ili druge odrasle osobe odgovorne za dijete.“ Piše i da je dobrobit djeteta nadređena javnom interesu te da je zabranjeno  objavljivanja identiteta djeteta „bez obzira je li dijete ili maloljetnik svjedok, žrtva, osumnjičenik ili okrivljenik“.

Spomenuti navodi dio su članka 19. i člana 20. Kodeksa časti hrvatskih novinara. Vijeće časti HND napisalo je da su ti članci Kodeksa nedvojbeno prekršeni objavom fotografije i videa. U potpunosti podržavam mišljenje Vijeća časti i ravnateljice škole i mislim da cilj objavljivanje dječakove fotografije i video sadržaja nije bio  „podizanje svijesti o posljedicama nasilja“, kako  to tvrdi  Mark Cigoj, urednik portala Dnevno.hr. Vjerojatnijim mi se čini da je da je krajnji cilj ovog članka što veći broj pregleda. Na takav zaključak navodi i senzacionalistički naslov i to što dojavu čitateljice uopće nisu provjerili iz drugih izvora.

Na kraju još valja spomenuti da je Vijeće časti HND-a  izreklo opomenu portalu Dnevno.hr i sugeriralo tom portalu da ukloni sadržaje kojim se žrtvu identificira i izlaže širokoj javnosti. Međutim, kao što se može vidjeti OVDJE   portal Dnevno.hr samo je djelomično postupio po sugestiji Vijeća časti HND-a. Naime, video uz članak više nije dostupan, ali fotografija pretučenog dječaka i dalje se nalazi uz tekst. /Petra Kušec/

Must Read