HomeO namaUpute za pregledavanje i pretraživanje sadržaja u školskom digitalnom listu "Klinček"

Upute za pregledavanje i pretraživanje sadržaja u školskom digitalnom listu “Klinček”

Inspirirani primjedbom Marka Bausa, člana povjerenstva LiDraNa, o nedovoljnoj preglednosti digitalnih školskih listova u ovom članku pojasnit ćemo kako se snalaziti u našem školskom digitalnom listu “Klinček”. 

U njegovoj primjedbi nismo se našli jer smatramo da je naš školski list jedan od onih koji izgledaju poput portala te su pregledni  i lako pretraživi, ali ipak smo našim čitateljima odlučili ukazati na neke mogućnosti koje možda nisu prije koristili čitajući naš školski list. Upute se dostupne ispod i u PDF formatu. /Pripremile: Petra Kušec i S. L./

Na početku valja reći da je naslovna stranica – HOME – dinamična stranica. Na  njoj su vidljivi najnoviji tekstovi (njih 4 ili 5) u pojedinim rubrikama. Klikom na HOME, iz bilo kojeg mjesta na „Klinčeku“, moguće se vratiti  na naslovnicu.

Što je novo u nekoj od rubrika može se vidjeti već u glavi lista, kad se miš zaustavi na nazivu neke od rubrika. U tom trenutku „iskače“ alatna traka (slika 1) u kojoj se vidi pet najnovijih članaka u toj rubrici.

 Slika 1 – Primjer padajuće rubrike za rubriku EKO

Dvoklikom na naziv rubrike može se doći do svih tekstova u toj rubrici (slika 2)

Na svakoj stranici dostupan je pregled za 8 tekstova, a na dnu stranice (slika 3) može se pristupiti svim ostalim stranicama iz te rubrike.

Slika 2 – Pregled pojedine rubrike

Slika 3 – Klikom na svaki broj dostupne su sve stranice pojedine rubrike, a na svakoj stranici dostupno je 8 članaka

Do svih tekstova unutar rubrike moguće je doći klikom na gumbe (slika 4) iznad svake rubrike.

Slika 4 – Drugi put do rubrike klikom na gumb zaokružen crvenom elipsom

Jedina statična rubrika dostupna u glavi „Klinčeka“ je rubrika IMPRESUM (slika 5). U njoj su podaci o novinarima i svim zaslužnima za stvaranje našeg školskog lista.

Slika 5 – IMPRESUM

Svi tekstovi unutra pojedine rubrike dostupni su i u widgetu (hrv. mala aplikacija) RUBRIKE (slika 6) u desnoj koloni, gdje je istaknut i broj postova  u svakoj od rubrika.

Slika  6 – Popis rubrika s brojem postova

Pretraživati sadržaj može se i upisivanjem željenog pojma u tražilicu. Jedna je tražilica dostupna u glavi lista (slika 7), a druga se nalazi u desnoj koloni među widgetima  ispod crvenog natpisa TRAŽI.

Slika 7 – Tražilica u glavi „Klinčeka“

Najpopularnije rubrike, odnosno one koje imaju najveći broj članaka, dostupne su u tzv. footeru (podnožje lista) (slika 8).  

U footeru su još izdvojena 3 najnovija članka, link za školsku web stranicu te interaktivni gumbi  pomoću kojih se dolazi na školske listove naših Erasmus+ partnera.

Slika 8 – Footer (podnožje) lista

Popis 5 najnovijih  tekstova može se vidjeti u desnoj koloni u widgetu pod naslovom NAJNOVIJE (slika 9). Odmah ispod tog widgeta je i onaj pod naslovom NAJČITANIJE.

Slika 9 – Popis najnovijih i najčitanijih tekstova

Na lijevoj strani nalazi se nekoliko interaktivnih gumba s nazivima nekih naših filmova ili radijskih emisija. Oni djeluju kao poveznice do tih sadržaja. Slično je i s interaktivnim gumbima na desnoj strani (slika 10). Npr. klikom na sliku ispod natpisa Erasmus+ projekt Young… može se doći na blog projekta, na stranicu Pravobranitelja za djecu….

Slika 10 – Interaktivni gumbi na desnoj strani, otvaraju se klikom na sliku, a na lijevoj strani na natpis na gumbu

U widgetu ARHIVA (slika 11) moguće je pretraživati što je objavljeno po mjesecima (slika 12).

Slika 11 – ARHIVA

Slika 12 – Klikom na određeni mjesec otvara se stranica s člancima objavljenim u tom mjesecu

Fotografije manjih dimenzija klikom na desni miš te odabirom opcije – OTVORI VEZU U NOVOM PROZORU –  mogu se otvoriti u novom prozoru te ih se  tako može vidjeti u većoj rezoluciji. 

Sve ovo što smo dosad napisali odnosi se na pregledavanja „Klinčeka“ putem računala. Neke razlike postoje kad ga pregledavate na mobitelu.  U tom slučaju, sve rubrike (slika 13) dostupne su klikom na tri crtice u gornjem lijevom uglu zaslona mobitela, te je potrebno  kliknuti na željenu rubriku za pristup tekstovima u toj rubrici. 

Sve ostale mogućnosti slične su i na mobitelu, osim što kad „Klinček“ čitate na mobitelu nije dostupan broj pregleda pojedinog članka.

Must Read