HomeEkoJoš 80% zemalja u svijetu kozmetiku testira na životinjama - TikTokeri protiv...

Još 80% zemalja u svijetu kozmetiku testira na životinjama – TikTokeri protiv okrutnog mučenja životinja

U  globalnu kampanju za zabranu korištenja životinja u takvim okrutnim testiranjima uključili se i slavni hollywoodski glumci

Na TikToku se ne prikazuju samo koreografije na poznatu glazbu ili izazovi (challenges) na određene teme. Ima na TikToku i sadržaja koji mogu nas mlade potaknuti da osvijestimo neke probleme. Mene su nedavno zainteresirali video sadržaji koji govore o problemu testiranja šminke na životinjama. Nakon što sam pogledala nekoliko takvih TikTok sadržaja odlučila sam malo i sama istražiti taj problem.

Izvor – preslika ekrana iz filma “Save Ralph”

Vrlo brzo doznala sam da je u Europskoj unije još od 2013. zabranjena  prodaja kozmetičkih proizvoda testiranih na životinjama. Međutim, situacija nije takva u cijelom svijetu iako danas postoje različite druge metode testiranja koje ne uključuju životinje. EUROPSKI PARLAMENT piše  da „80% zemalja u svijetu i dalje dopušta ispitivanje na životinjama i stavljanje na tržište kozmetičkih proizvoda koji su ispitani na životinjama“.

Problem je i u tome što se  za kozmetičke proizvode koriste i neki sastojci koji se upotrebljavaju i u farmaceutskim proizvodima, hrani i deterdžentima, a za takve proizvode zabrana testiranja na životinjama i dalje ne postoji.

Europski parlamentarci zato su još 2018. pokrenuli inicijativu kako bi se do 2023. zabranilo testiranje  kozmetičkih proizvoda na životinjama u cijelom svijetu. Kampanju ne provode samo zastupnici u Europarlamentu  već i brojne udruge. Među njima je i hrvatska udruga  Prijatelji životinja. Jedna od udruga koja se uključila u globalnu kampanju je i Human Society International. Oni su nedavno snimili četverominutni animirani film „Save Ralph“. Film na satiričan način opisuje život pokusnog laboratorijskog kunića. Jednog od mnogih koje laboratoriji koriste za testiranja kozmetičkih proizvoda i potom ubijaju. Portal JUTARNJI piše da su svoje glasove likovima u filmu posudili brojni slavni glumci. Jedan od njih je  i popularni Zac Efron.

Izvor – preslika ekrana iz filma “Save Ralph”

Film “Save Ralph”  je na Youtube  postavljen 4. travnja i već ima gotovo 10 milijuna pregleda. Pretpostavljam da su ga vidjeli i brojni TikTokeri koji podržavaju ovu globalnu kampanju i žele je širiti dalje, pa snimaju svoje sadržaje na ovu temu.

Svi oni kojima je stalo da ne koriste kozmetičke proizvode testirane na životinjama, na proizvodima trebaju potražiti oznaku leaping bunny (zec u skoku) ili HCS (Humani standard kozmetike). Na portalu FASHION.HR  nabrojeni su brojni kozmetički brandovi koji ne koriste životinje za testiranje svojih proizvoda i zato na svojim proizvodima imaju istaknute spomenute oznake. /Lara Trušček, 6.b; foto: Internet/

Must Read