HomeKulturaPetra Kušec i Fran Tukša predstavljali školu na državnom LiDraNu

Petra Kušec i Fran Tukša predstavljali školu na državnom LiDraNu

COVID-19 utjecao i na školske listove

Umjesto Šibenika i hotelskog naselja Solaris, kao što je to bilo uobičajeno u doba prije pandemije COVID – 19, sudionici ovogodišnjeg državnog  LiDrana, smotre literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva koja se ove godine održala po 30. puta, okupili su se na platformi Teams. Među njima smo bili i mi: Petra Kušec, predstavnica digitalnog školskog lista “Klineček” i Fran Tukša, čiji je novinarski članak  predstavljao školu u samostalnom novinarskom izrazu.

Fran Tukša prati okrugli stol za samostalni novinarski izraz – u toj je kategoriji sudjelovao s radom “Geocacher – Indiana Jones s mobitelom”

Takav online način održavanja LiDraNa nije ono što smo priželjkivali, ali što se tiče kategorije školskih listova ipak smo doznali neke osnovne činjenice o ovogodišnjoj produkciji školskih listova. Jedna od tih činjenica je da je školskih listova prijavljenih na LiDraNo bilo znatno manje nego prošlih godina. Npr. u Zagrebu, koji ima 115 škola, na županijski LiDraNo ove školske godine bila su prijavljena samo tri tiskana lista i šest digitalnih. Za ostale županije ne znamo točne podatke, no Ankica Blažinović Kljajo, članica povjerenstva za školske listove, istaknula jeda se znatna razlika u odnosu na prošle godine osjetila i kod onih prijavljenih.

Govoreći o prijavljenim digitalnim listovima istaknula je da imaju manje tekstova nego što su imali prošle godine i da su im neke rubrike ostale poluprazne ili čak prazne. To je vjerojatno i razlog što su u konkurenciji osnovnih škola, među izabranih 18 školskih listova na državni LiDrano uvrštena samo 3 digitalna lista.

Govoreći o našem listu, članica povjerenstva Blažinović Kljajo, rekla je da se na naš “Klinček” ta primjedba ne odnosi i da kod nas u svim rubrikama ima novih tekstova, napisanih u raznim novinarskim formama. Posebno je pohvalila  našu temu broja, također i našu rubriku POVEĆALO. Za tu je rubriku rekla da u njoj kritički promišljamo o ponašanju učenika i raznim događanjima.

Svaki školski list prokomentirao je i član povjerenstva Marko Baus. On je bio zadužen za komentiranje grafičkog izgleda lista te je komentirao uglavnom tiskane školske listove. Za digitalne školske listove tek jer rekao da je generalni problem digitalnih listova nepreglednost sadržaja. Istaknuo je  da su predlošci korišteni za digitalne listove prikladniji za blogove nego za sadržaje koje digitalni školski listovi nude svojim čitateljima. Napomenuo je i da bi izgled školskih listova trebao biti više portalski. Kako je naš školski list baš jedan od takvih portalskih, nismo shvatili da se ta primjedba odnosi na nas. No, ipak ova generalna primjedba inspirirala nas je da u idućem članku pojasnimo kako se može brzo uočiti koji su novi sadržaji u našem školskom listu i kako pronaći željene sadržaje.

Svim sudionicima idućeg LiDrana želimo da se održi uživo,  jer ovako u online formi čak nismo niti  uspjeli vidjeti niti predstavnike iz drugih škola, a kamo li se družiti se s njima i izmjeniti iskustva. /Petra Kušec, 7.b: foto: Mihaela Huzjak Tukša; preslika ekrana/

Must Read