HomeGost urednikAplikacija Walkiie među sedam najboljih na svjetskom natjecanju “Ideje za akciju”

Aplikacija Walkiie među sedam najboljih na svjetskom natjecanju “Ideje za akciju”

Walkiie je mobilna aplikacija namijenjenja djeci i mladima s invaliditetom. Kreirala ju je skupina mladih volontera Elena, Laze i Dzvezda koji su dio tima „Nešto netipično“. Taj je tim bio jedan od pobjednika u nacionalnom izazovu za mlade „Generacija bez granica“. Cilj je aplikacije Walkiie povezati djecu i mlade s invaliditetom i njihove roditelje i skrbnike s volonterima, koji im žele pomoći tako da ih vode u šetnju da bi se više uključili u društvo.

Aplikacija Walkiie, ušla je među sedam najboljih na svjetskom natječaju “IDEJE ZA AKCIJU”  (Ideas4Action). U konkurenciji je bilo čak četiri tisuće ideja. Natječaj su organizirali  Svjetska banka i Ziklin centar Wharton, poslovna škola sa Sveučilišta Pennsylvania.

Trenutno je aplikacija dostupna za Android na PlayStoreu, a očekuje se da će biti dostupna i na AppStoru. Aplikacija Walkiie funkcionira na slijedeći način: onaj tko prezume aplikaciju treba izraditi profil, nakon toga bira ulogu korisnika ili volontera. Volonter može ostaviti svoju biografiju i razdoblja kada je dostupan. Korisnik može vidjeti popis volontera i odabrati onog koji mu najviše odgovara. Sigurnost za korisnike ove aplikacije prilično je visoka zbog aplikacijskog sučelja koje omogućava korisnicima mogućnost pregleda podataka volontera. No, volonteri ne mogu vidjeti podatke korisnika. Roditeljima i skrbnicima aplikacija pruža mogućnost odabira vremena za sastanak volontera i korisnika.

Inspiracija za izradu ove aplikacije bile su same osobe s invaliditetom, ili drugim riječima, želja da budu jednake drugim ljudima unatoč svom invaliditetu. Dok je tim radio na aplikaciji, postali su svjesni izazova s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom.  Od velike pomoći timu je bila podrška roditelja djece s invaliditetom.

Promocija aplikacije trebala je biti po školama. No,  zbog pandemije Covid-19, uspjeli su posjetiti samo jednu školu u kojoj je interes za volontiranje bio velik. Kasnije su, aplikaciju počeli promovirati putem telefonskih poziva i  društvenih mreža.

Glavni cilj aplikacije je promicanje socijalizacije osoba s invaliditetom. Aplikacija ima i  druge prednosti kao što su: stjecanje novih prijateljstava te veća socijalna uključenost osoba s invaliditetom. Također omogućava roditeljima djece s invalidetetom da imaju više vremena za sebe.  /A. Dzugovska (9-1); foto: internet/

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu L.A. IN-formator 

Must Read