HomeGost urednikManchego kaša može biti uzrok paralize, ali samo ako se često jede

Manchego kaša može biti uzrok paralize, ali samo ako se često jede

Glavni sastojak jela je brašno od biljke almorta

U La Manchi postoji recept sličan kaši, zove se manchegas gachas. To je tradicionalno jelo koje se priprema posebno u ruralnim područjima ove pokrajine. Glavni sastojak jela je brašno almortas, a sadrži i vodu, papriku, sol, češnjak i slaninu.

Almorta (lat. Lathyrus sativus), je endem (biljka koja raste samo u nekom području)  u pokrajini La Manche. Iako se stoljećima koristi kao hrana, njena je konzumacija i uporaba zabranjena 1967. Vlada regije La Mancha, ukinula je zabranu  jer je istraživanjima potvrđeno da nema  dokaza da je konzumacija almorte bila štetna, ako se ne konzumirana redovito.

Zašto je štetno ako se redovito konzumira? Biljka almorta sadrži neke aminokiseline povezane s OADP toksinom. Njihova redovita konzumacija može  uzrokovati oštećenje motornih neurona. Slijedom toga, dolazi do paralize i mišićne atrofije udova. To se događa samo kada se brašno od almorte svakodnevno konzumira i u velikim količinama. Njegova povremena konzumacija ne uzrokuje nikakve promjene. Znam da je to jelo bez problema bilo posluženo i na vjenčanju mojeg oca.

Gustoća ovog tipičnog Manchego jela je promjenjiva, može biti rjeđe ili kao gusta krema s  hrskoavom korom odozgo. Ovo je jelo vrlo zasitno. Smatra se seoskim jelom, koje se koristilo za prehranu pastira i poljoprivrednika tog kraja.  Priprema se u velikoj tavi u koju se dodaju sastojci  te se neprestano miješaju dok se ne dobije jednoličnu smjesa, poput kreme. Ne smije biti niti prerijekta, niti pregusta. Običaj je da se u  obitelji ovo jelo jede izravno iz tave tako da se u njega umaču komadi kruha. U Ciudad Realu to je tradicionalno i vrlo cijenjeno jelo. /Paloma Cavanillas/

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu  CALATRAVATIMES.

Must Read