HomeGost urednikMasovni mediji u obrazovanju mladih

Masovni mediji u obrazovanju mladih

Danas učionica više nije jedino mjesto za učenje. Škola više nije jedini čimbenik o kojem ovise znanje i informiranost djeteta. Promijenio se i način usvajanja životnog iskustva od strane djece, a posebno moralnog i etičkog znanja i modela ponašanja. Istraživanjima je utvrđeno da su omiljena zabava mlađe djece računalne igre (48%). Oni često gledaju televiziju (36%), slušaju glazbu (4%), dok tisak čita samo 12%.

Masovni mediji mogu djecu zadržati u svijetu informacija u kojem se miješaju zamišljeno i stvarno miješaju, stvarajući površinsku kulturu, zavodljivu, ali zapravo iluziju. Razumijevanje medija i njihovo korištenje na pravi način  zahtijeva poučavanje učenika, roditelja, ali i nastavnika.

U obrazovnom sustavu postoji problem kako ponuditi učenicima metode  intelektualnog rada s postupcima i vještinama za učenje, a posebno promišljanjem onoga što su naučili. Škola mora, prije svega, naučiti učenike kako primati informacije iz najrazličitijih izvora, kako ih sažeti, grupirati i interpretirati informacije. Stoga su potrebne aktivnosti usmjerene na obrazovanje za medije.

Ako je glavni cilj škole pripremiti mlade za život, za društvenu i kulturnu stvarnost, to podrazumijeva i pripremu novih generacija da budu sposobni odabrati i koristiti mogućnosti koje pružaju masovni mediji. Medijsko obrazovanje odnosi se na sposobnost pristupa medijima, razumijevanja i kritičke evolucije različitih aspekata medija i njihovog sadržaja.

Mediji pokušavaju zadovoljiti interes koji učenici pokazuju za poznavanje problema s kojima se suvremeno društvo suočava. Također, posebni cilj nekih radijskih i televizijskih emisija, rubrika na stranicama časopisa i novina, je osposobljavanje mladih. To podrazumijeva njihovo obrazovanje i profesionalnu orijentacija, pa čak i prijenos informacija vezanih uz građanski odgoj i obrazovanje mladih te formiranje njihove građanske kulture. No, ako će interes mladih biti usmjeren na „neprimjerene“ informacije, onda će oni kamo god krenuli tražiti ovu vrstu informacija.

Jedan od problema interneta su nasilne računalne igre, čiji su proizvođači više zainteresirani za ekonomsku stranu, profit. Drugi je problem što ove igre često izazivaju ovisnost. I na kraju  dva citata o obrazovanju i osobnom razvoju.

“Inteligencija plus karakter – ovo je prava svrha obrazovanja.” (Martin Luther King mlađi)

  “Tko vlada školom, odlučuje o budućnosti, o životnim obrascima i o životu samom.” (Adolph Diesterweg)/Popescu Maria,5A/

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu MEDIAGENER@TION.

Must Read