HomeGost urednikUčenica AnaMaria pisala predsjedniku države i brzo dobila odgovor

Učenica AnaMaria pisala predsjedniku države i brzo dobila odgovor

U svom pismu upozorava da će prijedlog smanjenja satnice drugog stranog jezika u rumunjskim školama loše utjecati na budućnost generacija mladih

Tko sam ja? Učenica sam koja jako voli školu, izvannastavne aktivnosti i sve što znači znanje. Zovem se AnaMaria i učenica sam 7. razreda. Moju strast prema svemu što škola znači, ali posebno prema francuskom, jednog je dana prekinulo ono što neki nazivaju online školom. Takvu nastavu ne doživljavam kao školu.… Zasićena promjenama s kojima se suočava moja generacija, jedan dan sam odlučila  uputiti, nekoliko svojih zapažanja  predsjednikudržave Klausu Johannisu.

Od svih predmeta, najdraži mi je francuski jezik. Učim ga doista s veseljem. Predsjedniku sam uputila svoja zapažanja vezana uz promjene satnice drugog stranog jezika u školama. Predsjedniku sam odlučila pisati jer smatram da  učenje stranog jezika ima posebnu važnost za napredak učenika. Prijedlog da se smanji broj sati francuskog jezika u gimnazijma, nije dobar ni za moju, a niti budućnost mnogih drugih generacija učenika.

Evo nekoliko redaka iz pisama koje sam upitila  našem predsjedniku:

Zovem se Anamaria Dragu, učenica sam sedmog razreda srednje škole” Mihai Eminescu” u Aleksandriji…..

Želim izraziti svoje mišljenje i ukazati na neke stvari koje su nas, učenike i naše učitelje, posebno učitelje jezika, počele zabrinjavati. Ono što nas posebno brine su planovi za promjenu satnice stranih jezika u školama u Rumunjskoj.  

Za početak bih Vam rekla da sam vrlo angažirana učenica u školi. Sudjelujem u različitim projektima i natjecanjima, a zaintersirana sam i za politike na lokalnoj i nacionalnoj razini koje utječu na moju budućnost.

Iz godine u godinu moji izbori, želje i očekivanja vezana uz budućnost rastu. Svaka godina korak je bliže iščekivanoj budućnosti i sve sam sigurnija u tome što želim od budućnosti. S protekom vremena mijenjaju se i neke stvari u našoj zemlji, ali ideja da se smanji satnica stranih jezika, nešto je što će mnogima smanjiti šanse za bolju budućnost.

U planovima koji se razmatraju predloženo je da  se drugi strani jezik uči samo jedan sat tjedno, a ne više dva sata tjedno kao prije. Strani jezik je vrlo važan i ne može ga se naučiti za samo jedan sat tjedno. To nije dobar prijedlog da satnica stranog jezika bude  smanjena.  Dvojezični profili u školama vjerojatno više neće postojati, kao ni intenzivna nastava jezika, jednostavno zato što nitko neće imati interesa da jezik uči samo jedan sat  tjedno. Pitam se kako će takav pristup učenju stranih jezika utjecati na budućnosti i karijere mladih za nekoliko godina ?

S druge strane, ukoliko se donese odluka da se posve ukine učenje drugog stranog jezika u školama ili da ga učenici imaju samo jedan sat tjedno, što će raditi  učitelji jezika?

Udružimo se i razmislimo o vrijednosti učenja drugog stranog jezika u školama. Nadam se da nas razumijete i da ćete razmotriti ovaj prijedlog. Hvala Vam !

S poštovanjem, Anamaria

Bila sam vrlo iznenađena i radosna jer sam vrlo brzo dobila odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja. U  odgovoru je pisalo da će  u Ministarstvu razmotriti moje prijedloge.   

Anamaria Dragu, VII A

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu  MEDIAGENER@TION.

Odgovor Ministartva učenici AnaMari Dragu

Must Read