HomeGlavna temaVideoigre primjerene djeci – preporučuju Tina Hrubi iz DKMK i učitelj Darko...

Videoigre primjerene djeci – preporučuju Tina Hrubi iz DKMK i učitelj Darko Višak

O tome da igranje videoigara može šteti djeci ukoliko su nasilne ili na neki drugi način neprimjerene, ali i da dobre videoigre mogu biti korisne za razvoj djeteta već smo spominjali u prethodnim člancima o videoigrama. U ovom članku preporučujemo neke poučne videoigre, ali i izvore koji roditeljima mogu pomoći u procjeni koja je igra dobra za njihovo dijete, a koja to nije. Neke izvore i igrice preporučila  nam je Tina Hrubi, koordinatorica projektnih aktivnosti i zamjenica voditeljice ureda DRUŠTVA ZA KOMUNIKACIJSKU I MEDIJSKU KULTURU (DKMK), a neke naš učitelj informatike Darko Višak.

Preporuke Tine Hrubi

Od Hrubi smo doznali za web stranicu COMMON SENSE MEDIA, jednu od vodećih neprofitnih organizacija u svijetu, posvećenih podršci djece i njihovom napretku u svijetu medija i tehnologije. Oni istražuju, pregledavaju i ocjenjuju ono što djeca žele gledati i čitati. Pripremaju i radionice i ostale potrebne sadržaje  za poučavanje medijske kulture u školama. Osim recenzije za knjige, web stranice, TV emisije i filmove, Common Sense Media  na svojoj web stanici ima i recenzije za videoigre. Trenutno se tamo nalaze recenzije za 5039 videoigara. Recenzije za videoigre mogu se pretraživati po nekoliko kriterija:

žanrovima (npr. edukativne, akcijske…)

platformama na kojima ih je moguće igrati (Play Station 5, Apple…)

predmetima (npr. umjetnosti, matematika…)

vještinama (kreativnost, suradnja…)

temama (automobili i kamioni, dinosauri…)

Postoje i mogućnosti pretraživanja prema roditeljskim preporukama, po kriteriju popularnosti među djecom ili se može birati među preporukama  Common Sensa Media.

Osnovni podaci o videoigri Enercitiesizvor: preslika ekrana

Naravno, recenzija je dostupna i upisom imena određene videoigre u tražilicu. Problem je što se pri korištenju besplatne verzije može pogledati samo tri recenzije mjesečno, ali postoje različiti paketi i mogućnosti plaćanja. Npr. može se uzeti paket za mjesec dana za 3 dolara koji se može otkazati kad se želi.

U podatcima dostupnim svima, bez obzira pristupaju li putem pretplate ili besplatne verzije, nalaze se podaci o temi videoigre, dobi za koju je videoigra namijenjena te podatak na kojoj se platformi može igrati. U nastavku recenzije dostupni su  slijedeći podaci: stupanj edukativne vrijednosti igrice, ima li u njoj seksualnih i nasilnih sadržaja, pojavljuju li se u videoigri pušenje i alkohol te potiče li potrošački mentalitet. Vodič obuhvaća i kratki opis videoigre. Npr. za videoigru Enercities piše da je namijenjena za igrače u dobi od minimalno 13 godina. Piše i da je  to edukativna videoigra nalik na  SimCity koja cilja osvijestiti djecu kako se korištenje prirodnih bogatstava odražava na okoliš. Pitanja koja se obrađuju kroz videoigru uključuju ekonomiju, veličinu stanovništva, održivost okoliša, kvalitetu života, potrošnju energije i upravljanje resursima.

Recenzija videoigre Enercitiesizvor: preslika ekrana

Valja napomenuti da su recenzije dostupne samo na engleskom i španjolskom, ali uz pomoć Google prevoditelja sve će moći razumjeti i oni koji ne barataju osnovama spomenutih jezika.

Hrubi nam je preporučila i videoigre dostupne u KUTKU ZA UČENJE  Europske unije. Tamo je dostupno 18 videoigara i kvizova kroz koje se može učiti o EU (znamenitostima, kulturi, institucijama), klimatskim promjenama, porezima, poljoprivredi, prehrani… Sve su igre besplatne, a pretraživanje videoigara moguće je po dobi i temama.

Kutak za učenje EUizvor: preslika ekrana

Preporuke učitelja Darka Višaka

Naš učitelj informatike Darko Višak preporuča slijedeće igre za učenike razredne nastave, ali napominje da ih mogu igrati i stariji učenici.

RUN MARCO  – logička igra 

ARTERA  – igra dostupna na portalu skole.hr

IGRA ZBRAJANJA  – videoigra na egleskom jeziku

EUROPA – tema geografija

IQ BALL – logička videoigra

2020 BLOCKS – logička videoigra

ARMY PILOT – videoigra za poticanje spretnosti i koncentracije

FIREBOY AND WATERGIRL – logička igra za igranje u dvoje

Na kraju još i jedna naša preporuka za videoigru/kviz o dječjim pravima. Videoigra je dostupna na web stranici UNICEF-a, a zove se ČOVJEČE ISPRAVI SE. /Laura Ivšak, 7. a; foto: preslike ekrana/

Must Read