HomeO namaPutovanjaI mi smo osjetili napetost u Vukovaru

I mi smo osjetili napetost u Vukovaru

Terenska osmaša

I MI OSJETILI NAPETOST U VUKOVARU
CAM00757

Stanuju li u ovoj kući pripadnici srpske nacionalnosti, ili tu žive Hrvati? Kakvi su ovo vjenčići na ogradama pojedinih dvorišta?

To su najčešća pitanja koja su učenici osmih razreda postavljali voditeljici tijekom šetnje Vukovarom (15.11). Hodajući ulicama Vukovara osjetili smo napetost koja je uoči obljetnice vladala u tom gradu. Primijetili smo da su na većini obrta i kuća čiji su vlasnici Hrvati istaknuta obilježja, npr. majice s hrvatskom zastavom u izlogu ili pak zastave na kućama. Najviše nas je zanimalo zašto pojedine kuće na ogradama imaju obješen vjenčić. Voditeljica nam je objasnila da pripadnici srpske nacionalnosti u ovo vrijeme slave blagdan prije Božića, pa je tradicija da objese vjenčić.Šokirala nas je ta uočljiva razlika između nacionalnosti u Vukovaru i zato smo cijelo vrijeme pratili gdje živi pripadnik koje nacionalnosti.

Naše prvo odredište bila je bolnica. Tamo smo pogledali film o jezivoj situaciji u bolnici u vrijeme rata, a potom smo prošetali kroz podrum bolnice prepun lutaka koje su prikazivale nekadašnje pacijente bolnice.

CAM00767Posve drugačije bilo je u razgledavanju oružja kojeg nam je na zabavan način pokazao jedan vojnik. Govorio nam je i o minskim poljima, a kroz jedno improvizirano minsko polje smo i šetali, ipak s nelagodom iako nije bilo pravo.

Tamna soba koju smo razgledali na Ovčari u nama je pobudila osjećaj poštovanja prema svim poginulima u ratu. U toj su sobi zvijezde za svakog poginulog vojnika na stropu, u sredini je spirala s imenima svih poginulih, a po zidovima su izložene njihove stvari i slike. Dojmilo nas se i Memorijalno groblje gdje smo u znak sućuti položili lampaše i aranžmane u čast poginulih branitelja grada heroja. /Katarina Pufuk, 8.c; fotografije Silvija Ognjan-Podolski/

Must Read