HomePovećaloGotovo tisuću kuna „skinuto“ s roditeljskog računa za djetetovu videoigru

Gotovo tisuću kuna „skinuto“ s roditeljskog računa za djetetovu videoigru

U tom grmu leži zec – naša anketa pokazala da više od polovice roditelja anketiranih učenika ne nameće svojoj djeci nikakva pravila u vezi igranja videoigara

Nije neobično vidjeti pospane učenike na satu. To se svima ponekad dešava, ali najčešće onima koji dugo u noć, pa čak nekad i do jutarnjih sati igraju računalne igrice. Da, nismo se zabunili. Dobro ste pročitali, ima učenika koji  govore kako su igrali do jutarnjih sati, čak ponekad i do tri ili  četiri sata ujutro i kad nastavu polaze u prijepodnevnoj smjeni.

Ima i onih koji na igranje igrica troše znatne svote novca. To nije problem ukoliko im to roditelji odobre, ali prije nekoliko dana doznali smo da  je jedan učenik bez znanja roditelja s roditeljskog računa potrošio gotovo tisuću kuna. Ne razmišljajući, u brzini kliknuo je da želi kupiti nešto za videoigru koju igra i novac je u nekoliko sekundi skinut s računa. Upravo zbog takvih primjera odlučili smo našu GLAVNU TEMU posvetiti navikama učenika u igranju videoigara, a zato smo i proveli anketu u četvrtom i svim razredima predmetne nastave  kako bi stekli uvid u neke navike učenika.

Među rezultatima utvrđenim anketom prvo izdvajamo podatak da od 146 anketirana učenika četvrtih, petih, šestih i sedmih razreda, njih čak 81,7 posto, najčešće videoigre igra na svojim pametnim mobitelima.

Anketa – 4 razred

Jedan od podataka koji smo doznali anketiranjem je  i onaj o postotku roditelja koji učenicima određuju, odnosno ne  određuju pravila u vezi igranja videoigara. Čini nam se da upravo u tom grmu leži zec i da je zijevanje na satovima posljedica izostanka roditeljskih pravila u vezi igranja videoigara.

Takav naš zaključak slijedi iz slijedećih rezultata ankete. Nešto više od polovice  anketiranih učenika (53 posto) ustvrdilo je da im roditelji ne postavljaju nikakva pravila u pogledu igranja videoigara.  Najčešće pravila svojoj djeci postavljaju roditelji učenika četvrtih razreda. Od ispitanih 17 učenika, njih 70 posto (12 učenika) odgovorilo je da im roditelji nameću pravila. Najmanje pravila svojoj djeci postavljaju roditelji učenika sedmih razreda. Naime, čak je 80 posto anketiranih sedmaša ((24 učenika)  izjavilo je da im roditelji ne nameću nikakva pravila u pogledu igranja videoigara. /Lara Trušček, 6.b/

Anketa – peti razredi
Anketa – šesti razredi
Anketa – osmi razredi

Must Read