HomePredstavljamoMi učenici založili smo se za osnivanje digitalnog medija za djecu na...

Mi učenici založili smo se za osnivanje digitalnog medija za djecu na nivou države

U ime naše školske novinarske grupe sudjelovala sam na okruglom stolu “Medijske navike učenika osnovnih škola, a što je s digitalnim časopisima za djecu”

Treba li nama djeci osnovnih škola još nešto osim društvenih mreža? Neki digitalni medij na nivou države putem kojeg bi doznavali korisne informacije, a da i  mi djeca iz škola širom Hrvatske možemo pisati za njega i izraziti  svoja mišljenja o različitim životnim temama pa i sadržajima na internetu.

O tim se temama razgovaralo na okruglom stolu “Medijske navike učenika osnovnih škola, a što je s digitalnim časopisima za djecu?“, kojem sam prisustvovala u ime naše novinarske grupe. 

Okrugli stol organiziran je na poticaj našeg Erasmus+ projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”, a uz potporu portala medijskapismenost.hr. Okruglim stolom moderirala je urednica spomenutog portala Ana Dokler, a sudjelovali su:

  • dr. sc. Lana Ciboci,potpredsjednica Društva za komunikacijsku i  medijsku kulturu
  • dr. sc. Srećko Listeš – viši savjetnik za hrvatski jezik, Agencija za odgoj i obrazovanje
  • Igor Weidlich – glavni urednik studentskih novina i portala “Global” koje izdaje Fakultet političkih znanosti
  • Maja Flego – savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu
  • Patricia Čretni, Stela Tonner i Niko Radujković, srednjoškolci i članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS)
  • Dražen Hoffmann, koordinator edukacijskih programa u Gongu
  • Marin Ilej,  voditelj odjela komunikacija u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku
  • Sandra Maričić – urednica emisije o medijskoj pismenosti “Pet za pet” Prvog programa Hrvatskog radija
  • Stojanka Lesički – odgovorna urednica našeg “Klinčeka” i koordinatorica Erasmus+ projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”
  • Petra Kušec – članica novinarske grupe OŠ Sveti Petar Orehovec
Stella Tonner – članica MMS-a

Svi prisutni stručnjaci i mi učenici izrazili smo potporu ideji da se pokrene digitalni medij na nacionalnom nivou za nas učenike osnovnih škola. U ovom  tekstu ukratko ću izdvojiti  kako mi djeca zamišljamo takav nacionalni medij, za kojeg se na okruglom stolu koristili pojmovi digitalni časopis, platforma ili portal.

Svoje ideje izložili smo nakon što smo pogledali kratak video sastavljen od isječaka sadržaja kakve najčešće gledaju djeca našeg uzrasta.  Srednjoškolci članovi MMS-a Stela Tonner, Niko Radujković  Patricia Čretni i ja imali smo slične prijedloge. Naše je mišljenje bilo da bi sadržaji u takvom nacionalnom mediju trebali biti pripremljeni tako da su zanimljivi nama  djeci. Zato bi se, kako je to predložila Stella Tonner,  mogle koristiti i forme slične TikToku ili Instagramu.  Moje je mišljenje da bi takav medij trebao sadržavati i različite kratke filmove. Toplo se nadamo da će se ova ideja što prije realizirati pa nas odrasli više neće trebati pitati zašto smo samo na društvenim mrežama.

Što su rekli odrasli sudionici okruglog stola, a i sve što smo mi učenici rekli, možete pogledati ispod teksta u   snimici okruglog stola. /Petra Kušec, 7.b/

Must Read