HomeGost urednik"Znanost za djecu" - platforma sa znanstvenim sadržajem

“Znanost za djecu” – platforma sa znanstvenim sadržajem

“Znanost za djecu” inicijativa je koju dolazi od skupine znanstvenika i otvorena je za sve. Platforma je nekomercijalna i cilj joj je promovirati znanost i mentalnu gimnastiku za mlađe generacije. Istodobno, može se koristiti i kao digitalni obrazovni izvor u nastavi.  

Pandemija virusa Covid-19 natjerala je sve na ozbiljno razmišljanje o digitalizaciji makedonskog obrazovanja. U to vrijeme roditelji su također shvatili da su njihova djeca imala ograničenu koncentraciju u situaciji u kojoj nisu zajedno sa svojim vršnjacima i učiteljima. Učitelji su postali svjesni i da sustav nije stvoren za podršku učenju na daljinu te da obrazovni sadržaj treba prilagoditi novom dobu.

Znanstvenicima je dana prilika da promoviraju znanstvenu pismenost među djecom koristeći lako dostupne resurse. Tri su vrste aktivnosti dostupne na web mjestu “Znanost za djecu”.

  • U suradnji s FuseSchool pripremljene su interaktivne lekcije o prirodoslovlju i dodani su im prijevodi na makedonski jezik. Uz pomoć OHO-a, neki od videozapisa objavljeni su i na makedonskom jeziku.
  • Znanstvenici koji su se pridružili inicijativi stvorili su vlastite eksperimente i upute za eksperimente koji se mogu izvoditi kod kuće. One se dijele s hashtagom # Ostani kod kuće i eksperimentiraj!
  • Istodobno su i studenti s IT fakulteta Finki kreirali kratke videozapise za eksperimente koji se mogu izvoditi i kod kuće te su ih dijelili na mrežama društvenih mreža s hashtagom #Nauka za djecu.

Ova inicijativa planira prevesti najmanje 100 obrazovnih videozapisa. Pored toga, također je predviđena mogućnost umetanja pitanja s interaktivnim odgovorima u video zapise. Nadamo se da će broj videozapisa rasti kako vrijeme prolazi i da će se više učitelja, učenika i zaljubljenika u znanost pridružiti inicijativi. Nastojat će se objaviti što više  digitalnih obrazovnih izvora i sadržaja na makedonskom jeziku.

Autor: K. Todorovski (8-4) Fotografije: s web stranice Znanost za djecu

Izvorni članak objavljen je u školskom digitalnom listu  L.A. IN-formator

Must Read