HomePovećaloPreko 80 posto hakerskih upada dešava se zbog slabih lozinki

Preko 80 posto hakerskih upada dešava se zbog slabih lozinki

Uz Dan sigurnijeg interneta

Samohranom ocu iz Gline hakirali Faebook profil i mole za pomoć. Haker obrtniku upao u e-mail te ga naveo  da mu uplati novac. To su samo neki od naslova koji upozoravaju da se vrlo oprezno treba služiti e-amilovima, društvenim mrežama i aplikacijama. Nemarnost prema lozinkama često može biti razlog upada u e-mailove, aplikacije i profile na društvenim mrežama. U povodu Dana sigurnijeg interenta (9. veljače) pretražili smo interent i doznali korisne savjete u vezi lozinki. Izdvajamo najvažnije.

Izvor – BetaNews

Prvi i najvažniji savjet je da treba kreirati jake (složene) lozinke koje se sastoje od kombinacija velikih i malih slova, brojeva i znakova. Stručnjaci preporučuju kreiranje lozinki od 12, a neki spominju čak i 20 znakova. Također preporučuju da se ne koristite lozinke sastavljene od osobnog imena, imena ljubimca i brojeva 123, kakve vrlo često koriste naši kolege iz škole. Portal BALKANS MEDIA navodi podatak da se preko 80 posto hakerskih upada dešava baš zbog slabih lozinki.

Važno je i ne koristiti iste lozinke za različite račune. Na taj način hakeri mogu  doprijeti do još veće količine podataka o nekoj osobi.

Lozinke treba čuvati na sigurnom mjestu, a ne npr. na radnoj površini računala u bilješkama na mobitelu, bilježnici i slično. Bolje se koristiti  upraviteljima lozinki. Neke od najpopularnijih su Dashlane, LastPass i Firefox Clockwise.

Ne djeliti lozinke s drugima osobama pa niti s prijateljima. Portal PC CHIP spominje podatak da čak 30 posto tinejdžera dijeli svoje lozinke. /Lara Trušček, 6.b; foto: preuzeto s interneta/

Izvor – Fsecure Blog

Must Read