HomeKulturaKnjižničar Igor Kuzmić bibliobusom obilazi čitatelje u 34 naselja

Knjižničar Igor Kuzmić bibliobusom obilazi čitatelje u 34 naselja

Pred našom školom je svakog utorka od 12.00 – 13.15

Svaki drugi utorak od 12.00 -13.15 pred našom  školom u Svetom Petru Orehovcu stoji bibliobus. U njemu,  sve koji žele posuditi neku knjigu koju nemamo u školskoj knjižnici, čeka simpatični knjižničar Igor Kuzmić. On je zaposlenik bibliobusne službe još od 2009. godine, otkako je Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci,  uvela bibliobusnu službu. Obilazi 34 sela, a obavezno se zaustavlja i ispred 22 područne škole, a odnedavno i pred vrtićima.  Za  Kuzmića ovaj posao nije samo posudba knjiga. On voli popričati s ljudima, preporučiti im knjigu, a kad je zatrebalo zajedno s djecom znao je potražiti i odgovor na neko pitanje za pripremu lektire.

 S njim smo razgovarali ovaj utorak i doznali puno zanimljivih informacija o uslugama bibliobusa, ali i anegdota koje je doživio radeći s korisnicima. No, prije razgovora navodimo termine dolaska bibliobusa.

Knjižničar Igor Kuzmić

 Bibliobus u naš kraj dolazi svaki drugi tjedan prema slijedećem rasporedu.

       MŠ Sveti Petar Orehovec – utorkom od 12.00 – 13.15

       Bočkovec – utorkom 9.30 – 10.00

       Gregurovec – četvrtkom od 8.00 – 8.45

       Fodrovec –  četvrtkom 9.00 – 9.30

       Miholec – 10.15 – do 10.45

Raspored za svaki mjesec za sva stajališta u 34 naselja dostupan je u KALENDARU VOŽNJE Gradske knjižnice “Franjo Marković Križevci”.

Koliko knjiga ima fond bibliobusa i kakve sve knjige imate?

U bibliobusu imamo 2200 knjiga, zajedno sa  slikovnicama i DVD-ima. Uz lektiru i drugu literaturu za djecu imamo i sve za medijsku kulturu za učitelje od prvog do četvrtog razreda te  knjige za odrasle. Uz romane imamo i nešto stručne literature i enciklopedija.

Moraju li učenici koji žele posuditi knjigu iz bibliobusa biti članovi  i koliko košta članstvo?

Ukoliko su učlanjeni u Gradsku knjižnicu “Franjo Marković” Križevci onda mogu besplatno posuđivati i knjige iz bibliobusa, samo u knjižnici trebaju zatražiti i iskaznicu za bibliobus. Ukoliko nisu članovi Gradske knjižnice onda godišnja članarina košta 50 kuna. Učlaniti se mogu kod mene u bibliobusu gdje i dobivaju iskaznicu sa svojom slikom.

Može li član zatražiti neku knjigu koju trenutno nemate u fondu bibliobusa?

Da,  ako naruče knjigu koju trenutno nemamo, mogu im je naredni puta dovesti iz Gradske knjižnice. U slučaju da je nemamo ni u Križevcima možemo je posuditi iz neke druge knjižnice u Hrvatskoj, no tada se mora platiti iznos poštarine.  

Koliko knjiga godišnje posudite?

U prosjeku oko 10.000 knjiga, a imamo oko 550 do 600 korisnika godišnje.

Imate li i odraslih korisnika?

Naravno. S ovog područja imamo godišnje oko  50 članova. Neki doista puno čitaju. Trenutno najviše posuđuje jedna gospođa s područja Miholca, a slijedi je gospođa iz Bočkovca.

Dan kad je otišao Đuro

Bibliobus je pred školom u Svetom Petru Orehovcu svaki drugi tjedan utorkom od 12-13.15

Koje knjige se najviše posuđuju?

Djeca najviše posuđuju lektiru, a od knjiga za slobodno čitanje najviše idu knjige Sanje Pilić i Sanje Polak. Jedno vrijeme vrlo popularne bile su “Ulica straha“. Odrasli posuđuju svašta. Romane, knjige povijesne tematike. Stručnu literaturu poput knjiga o gljivama, o rezidbi, domaćim lijekovima i slične.

Čega se rado sjetite iz svojih susreta s korisnicima?

Uvijek se rado sjetim jednog korisnika, Đure iz sela Marinovca. On je bio čovjek od sedamdesetak godina kad je dolazio u bibliobus. Nažalost vrlo je kasno naučio čitati, negdje s pedeset godina i želio je nadoknaditi i pročitati ono što nije u mladosti. Znao je zato posuđivati i lektiru za osnovce. Dolazio je redovito.  Često smo se šalili na račun njegova čitanja i znao mi je reći „kad ti ne dojdem, znal buš da me više nema“. Za jednog redovitog obilaska stao sam kao obično pred njegovom kućom i trubio, a on nije došao. Tog dana sjećam se kao dana kad je otišao Đuro.

Ima još puno događaja kojih se rado sjetim, a zanimljivo je i da su neki ljudi u početku dolazili posuditi knjigu i skrivali je pod ruku da se ne bi vidjelo da su posudili knjigu. Neki su mi rekli  da to rade zato jer bi njihovi susjedi komentirali da nemaju što raditi kad čitaju.

Što biste poručili  djeci?

Da dođu kad trebaju lektiru, ali i kad žele pročitati nešto za svoj gušt, a ne samo obaveznu lektiru.  Čitati se stigne ukoliko se želi. Neka krenu s nečim što im se sviđa i onda će zavoljeti čitanje. Moj interes za čitanje pokrenula je kolekcija knjiga za djecu „Pet prijatelja“. /Amadea Bošnjak i Karla Kos, 6. a; foto: S. L./

Novinarke Karla Kos i Amadea Bošnjak s knjižničarom Igorom Kuzmićem

Must Read