Origami – vještinu savijanja papira učimo i u našoj školi

0
1268

Izrada origamija može pospješiti razumijevanje geometrije, razlomaka te općenito vještine razmišljanja i rješavanja problema

Od početka ove školske godine u našoj školi djeluje origami grupa. Origami je umjetnost savijanja papira koja potječe iz Japana. Presavijanjem papira mogu se izraditi različite figurice, kao što to i mi činimo na grupi koju vodi naša učiteljica matematike Lucija Habun.

Žabice učenice Lee Hrandek

Grupu pohađa nas 9 članova, učenika 6. b razreda. Sastajali smo se uglavnom svaku drugu subotu, a nadamo se da ćemo grupu nastaviti odražavati u tim terminima i nakon što prođe ovo vrijeme online nastave.

Na našim susretima radili smo različite figurice: kornjače, bundeve, zvijezde, spirale, snjegoviće, duhove itd. Najteže je izraditi spiralu i još je  uvijek nismo dovršili.

Ivzor – Istvan Hernek – Unsplash

Jeste li znali ?

…Japanac Akiru Joshizawa (1911.-2005.) začetnik je modernog origamija. Napisao je čak 18 knjiga o origamiju i kreirao 50 tisuća origami modela. Najpoznatiji je po svojoj wet-folding tehnici. Specifičnost te tehnike je da se papir malo ovlaži kako bi se  lakše oblikovao i savijao.

….Postoje dvije osnovne origami tehnike: tradicionalna i modularna. Kod tradicionalne tehnike koristi se list papira u obliku kvadrata, a u modularnom origamiju  pojedinačni moduli, također načinjeni od kvadratnog lista papira, povezuju se u jednu cjelinu. Na taj način moguće je stvoriti velike i složene module.

Primjer modularnog origamija – izvor Wikipedia

….Istraživanja su pokazala da izrada origamija može pospješiti razumijevanje geometrije, razumijevanje razlomaka te općenito vještine razmišljanja i rješavanja problema

Ždral jedan od čestih motiva u origamiju – izvor Wikipedia

….Vještina izrade origamija spominje se i u poznatom dječjem romanu “Sadako želi živjeti”, austrijskog pisca Karla Brucknera. Roman je utemeljen na istinitom događaju i govori o Sadako Sasaki, djevojčici koja je dobila leukemiju 10 godina nakon eksplozije atomske bombe u Hirošimi 1945. Njena je bolest bila posljedica tog tragičnog događanja koji je prouzročio trenutnu smrt oko 90.000 ljudi, dok ih je još 130.000 umrlo od neposrednih posljedica zračenja do kraja 1945. Sadako je za legendu o ždralovima doznala od najbolje prijateljice. Legenda kaže da će bogovi ispuniti jednu želju onome tko od papira napravi 1.000 origami ždralova i u to vjeruje. Sadako je nakon toga počela izrađivati male ždralove. No, do smrti uspjela je napraviti 990 ždralova.

….Od različitih origami rekorda izdvajamo dva. Najveći origami  ždral imao je raspon krila  od 81,94 m. Izrađen je 29. 8. 2009. kao dio mirovnog projekta na Sveučilištu Hiroshima Shudo u gradu Hiroshima u Japanu.  Sliku sove dugačku 512 metara od 52 tisuće origami papira napravili su grčki učenici u glavnom gradu Ateni 2014. Portal 24sata piše da su je učenici iz nekoliko škola  izrađivali 9 sati. /Lea Hrandek, 6. a; foto. L. H. i internet; naslovna fotografija: Faris Mohammed – Unsplash/

Šetnja Muzejem origamija u španjolskom gradu Zaragozi