Što naši učenici i učitelji misle o važnosti obrazovanja

0
918
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anketa u povodu Međunarodnog dana obrazovanja

Zbog ukazivanja na važnost obrazovanja  Opća Skupština Ujedinjenih naroda (UN) krajem 2018. proglasila je 24. siječnja Međunarodnim danom obrazovanja. U dokumentu o proglašenju Međunarodnog dana obrazovanje, između ostalog navode, da obrazovanje može doprinijeti smanjenu nejednakosti, promociji mira, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava.

Nažalost još je puno djece u svijetu nema pristup obrazovanju. U članku ŠKOLSKOG PORTALA  iz 2019., piše da čak 262 milijuna djece i mladih ne ide u školu, a više od petine te djece je osnovnoškolske  dobi. Navode i da osnovne vještine računanja nije steklo čak 617 milijuna djece i adolescenata te da je manje od 40 posto djevojčica u Podsaharskoj Africi završilo  tek osnovno obrazovanje. Među onima koji nemaju mogućnost obrazovanja su i izbjeglice. Ne školuje se čak četiri milijuna djece i mladih koji žive kao izbjeglice.

Nas je zanimalo što o važnosti obrazovanja misle naši učenici i učitelji te smo anketirali neke od učenika. Za mišljenje smo pitali i neke od djelatnika škole.  /Ema Pacur i Iva Trušček, 4. razred; foto: E.P. i I.T./

Leo Dvečko – 3. razred – Obrazovanje je važno da bi mogli završiti fakultet i otići u drugu državu i naći dobar posao.

Lorena Črnek – 4. razred – Obrazovanje je važno za našu budućnost. Omogućava nam da naučimo nešto što će nam nekad trebati u životu, da nađemo posao i da imamo ljepši život.

Larisa Tremski – 4. razred –  Ako  ne znaš, ispadne da si glup.

Lucija Ivšak – 4. razred – Zato da naučimo stvari potrebne za život.

Lovro Košutić – 4. razred  –  Ukoliko ne završiš školu nećeš moći naći posao i ne ćeš imati novca. Ukoliko završiš, imat ćeš novca i moći ćeš preživjeti.

Mateo Franjčević – 4. razred – Obrazovanje je važno da se možemo brinuti za sebe kad budemo odrasli.  

Janko Trušček – 1. razred – Obrazovanje je važno da djeca nauče slova i da se igraju s drugom djecom.

Lucija Tremski – 2. razred  – Obrazovanje nam daje znanje o stvarima.

Kim Kuntić – predškolka  – Obrazovanje je važno da nešto naučimo i da znanje prenosimo drugima.

Snježana Švagelj – tajnica – Obrazovanje nam daje mogućnosti u životu. Što si obrazovaniji mogućnosti su veće. Obrazovanjem se razvijamo, napredujemo, stječemo samopouzdanje, ali i osvještavamo neke predrasude. Možemo biti sretni što živimo u zemlji u kojoj je obrazovanje besplatno i dostupno svima. U nekim državama u svijetu djeca nemaju priliku obrazovati se jer su siromašna.

Želja Živko – učiteljica njemačkog –  Obrazovanjem stječemo različita znanja za život. Što znamo više, više vrijedimo. Ukoliko smo obrazovaniji imamo mogućnosti dobiti bolji posao.

Nataša Tumpak Brčić – učiteljica četvrtog razreda –  Obrazovanjem obogaćujemo naša iskustva, stječemo razne vještine, kritičko mišljenje i svoju osobnost. Obrazovanje nas i priprema za posao koji ćemo jednog dana raditi.

Petra Stančić – učiteljica informatike – Počevši od osnovne škole, obrazovanje usmjerava naš život. Omogućava nam da možemo raditi stvari koje nas ispunjavaju kao osobe.

Silvija Ognja Podolski – učiteljica engleskog – Obrazovanje nam pomaže da u različitim životnim situacijama znamo postupiti na odgovarajući način i  da bismo bili uspješni u životu. Omogućava nam da se razvijamo kao osobe i da budemo uspješni u područjima koja nas zanimaju i važna su nam.  

Baženka Svoboda – učiteljica trećeg razreda – Obrazovanje nam daje znanje, a ja želim znati. Željela bih da u budućnosti znanje dobije na važnosti i da znanje, a ne novac,  bude na prvom mjestu.

Danijela Švagelj – Obrazovanje je važno radi konkurentnosti i postizanja cjenjenije uloge u društvu, a time i većeg zadovoljstva samim sobom.

Dubravka Kos – učiteljica drugog razreda – Obrazovanje nam omogućava da ovladamo novim informacijama, novim tehnologijama i načinima komunikacije. Pomaže nam  da pronađemo svoje mjesto u društvu i omogućava nam da možemo skrbiti za sebe i svoje bližnje.

Stjepan Lučki – ravnatelj – Obrazovanje razvija karakter i vrijednosti pojedinca. Obrazovanje i uspjeh pojedinca u životu međusobno su povezani.