HomePredstavljamoMedijska kultura novi predmet u školama?

Medijska kultura novi predmet u školama?

Mediji i škola

MEDIJSKA KULTURA NOVI PREDMET U ŠKOLAMA?
IMG_0400


Mikić: Pogrešno je što se medijska kultura još uvijek nalazi u sklopu hrvatskog jezika

U škole bi trebalo uvesti predmet medijska kultura i to kao zaseban. Smatra to Krešimir Mikić, filmolog i predavač na Učiteljskom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti. S Mikićem smo razgovarali u Sinju (20. 9.) gdje je bio jedan od članova Prosudbenog povjerenstva Smotre hrvatskog školskog filma.

– Pogrešno je što se medijska kultura još uvijek nalazi u sklopu hrvatskog jezika, jer nemoguće je poistovjetiti jezik književnosti i jezik medija, a onaj zajednički postotak vrlo je malen – kaže Mikić. Dometnuo je da se o temi medija i mladih otpočelo ove godine intenzivnije razgovarati u Agenciji za odgoj i obrazovanje te u stručnim tijelima Ministartva znanosti, obrazovanja i sporta, a na tu temu priprema se i rasprava u Saboru.

Priprema se specijalistički studij medijske kulture

Prema Mikićevim riječima brojne su ankete pokazale da s medijskom kulturom u školama ne stojimo dobro i da je nužno  što prije riješiti taj problem. Osim uvođenja medijske kulture kao zasebnog predmeta Mikić se zalaže i za formiranje studija koji bi školovali kadrove osposobljenje za  poučavanje medijske kulture. Istaknuo je da su u toku predradnje za formiranje modula medijske kulture na Učiteljskom fakultetu. U sklopu tog modula učitelji bi kroz  pet  godina slušali dvadesetak predmeta iz područja medijske kulture.

Osim toga priprema se i specijalistički studij iz područja medijske kulture, gdje bi se dodatno mogli školovati oni koji su već završili neki nastavnički studij, a radi se i na osnivanju Centra za medijsku kultura pri Učiteljskom fakultetu. – To će biti mjesto gdje će svaki nastavnik koji se bavi medijskom kulturom moći dobiti pomoć, od informacija, literature, seminara. Bit će tu izdavačka djelatnost i igraonice gdje će roditelji, kao što djecu vode na ples i razne aktivnosti, moći svoju djecu dovesti na poduku o medijima – pojasnio nam je Mikić, /Veronika Puškar, 8.c; fotografija: S.L./

Must Read