HomePovećaloVatrogasci našeg kraja pomagali stanovnicima potresom pogođenih sela oko Gline

Vatrogasci našeg kraja pomagali stanovnicima potresom pogođenih sela oko Gline

Potkalnički konjari organizirali su prikupljanje stočne hrane, a puno naših mještana darivalo je hranu i druge namirnice putem Crvenog križa

Protekla dva i pol tjedna građani naše zemlje pokazali su veliku solidarnost  sa stanovnicima Sisačko-moslavačke županije gdje je bio epicentar razornog potresa od 6,4 ML.

Ponosni smo što se u solidarnosti sa stanovnicima pogođenim potresom iskazao i naš kraj. Mještani naše općine velikodušno su se uključili u akciju sakupljanja potrepština za Crveni križ, a u organizaciji Udruge Potkalnički konjari sakupljala se i hrana za životinje. Također smo ponosni i na naše dobrovoljne vatrogasce koji su išli na potresom pogođeno područje i tamo pomagali u saniranju štete nastale na kućama i gospodarskim objektima.

Antonio Šantić, Kristijan Kranjec, Tomislav Gajski i Emanuel Tomak


–  Prva ekipa bila je na području Gline od 6. do 8. siječnja.  To su bili vatrogasci  Emanuel TomakKristijan KranjecTomislav Gajski iz DVD-a Sveti Petar Orehovec, Marijan Dumbaj iz DVD-a Gornji Fodrovec i Anotnijo Šantić iz DVD-a Miholec. Od 9. do 11. siječnja, ekipi vatrogasaca iz naše Županije pridružio se i vatrogasac Damir Kos iz DVD-a Sveti Petar Orehovec –  rekao nam je Antonio Šantić, zapovjednik DVD-a Sveti Petar Orehovec.

Putem Zooma razgovarali smo s našim bivšim učenikom Emanuelom Tomakom, koji je sada student četvrte godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Rekao nam je da je bio dio tima vatrogasaca koji su tri  dana pomagali u Glini. – Tijekom ta tri dana imali smo intervencije na više od 20 kuća u nekoliko sela u okolici Gline. Išli smo od kuće do kuće i pitali gdje nešto treba. Uglavnom smo rušili i uklanjali oštećene dimnjake i urušene zidove koji su predstavljali opasnost za ljude. Bilo je rizičnih situacija dok smo vršili intervencije po krovovima, ali bili smo oprezni i sve je dobro prošlo. –  ispričao nam je Tomak. On i od prije ima ponešto iskustva s penjanjem po krovovima jer je i kod kuće ponekad pomagao u popravcima krova.  Rekao nam je i da je vatrogasac postao već s 10 godina.

Tijekom njihovog boravka u Glini bili su smješteni u sportskoj dvorani i spavali su na vojničkim krevetima. Ujutro su dobili jedan obrok za ponijeti sa sobom, a poslijepodne su imali organiziran kuhani ručak u šatoru u blizini dvorane. – Najteže mi je bilo gledati  ljude koji ne mogu spavati u svojim kućama. Vidi se da su uplašeni, strah ih je novih potresa. Jedan jači bio je i za vrijeme našeg boravka u Glini –  rekao je Emanuel i dometnuo da su ljudi bili sretni što su im pomogli i stalno su im zahvaljivali.

Zapovjednik Šantić primjetio je da na tom području nema razvijenih lokalnih organizacija DVD-a kao kod nas, a oni su potrebna snaga u ovakvim situacijama. Zato je pozvao  nas mlade da se uključimo u vatrogasna društva. /Petra Kušec, 7.b; fotografije: Antonio Šantić i Emanuel Tomak/

Naš vatrogasac Damir Kos volontirao je na području Gline od 9. do 11. siječnja 2021.
Nije se prestajalo raditi ni za ovakvog vremena

Razgovor s Emanuelom Tomakom

Must Read