HomePredstavljamoNa platformi UHO žrtvama elektroničkog nasilja savjetima pomažu i slavni Youtuberi

Na platformi UHO žrtvama elektroničkog nasilja savjetima pomažu i slavni Youtuberi

Na platformu stižu upiti i iz Slovenije, BIH i Srbije

Svi znamo da je uho slušni organ, no za UHO pisano velikim slovima možda niste čuli. To je kratica za prvu digitalnu platformu u Hrvatskoj za borbu protiv cyberbullyinga – Utočište Hrabrih Online (UHO).

UHO je projekt kojeg je 2019. godine pokrenulo Wiener osiguranje  kao dio krovnog projekta Osiguran online u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) i Hrabrim telefonom. U rujnu 2020. Winer osiguranje platformu je doniralo Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu i oni sad nastavljaju ovaj vrijedan projekt.

Cilj projekta je edukacija i prevencija elektroničkog nasilja, a platforma UHO posebna je po tome što  žrtvama elektroničkog nasilja osim stručnjaka iz spomenutih udruga savjetima pomažu i poznati hrvatski YouTuberi.  Savjet se može zatražiti privatno te će odgovor stići putem e-pošte. Može se zatražiti i u „Zoni Savjeta“, pri čemu će se poruka onog tko je zatražio savjet objaviti pod  odabranim nadimkom i biti dostupna javno na platformi.  YouTuberi odgovaraju uz pomoć stručnjaka ili se stručnjaci, ovisno o ozbiljnosti problema,  direktno uključuju u komunikaciju.

Na pitanja su dosad odgovarali  slijedeći poznati YouTuberi i infulenceri: Bernardo Brezni, Dennis Domian, Maša Zibar i Veronika Rosandić, Nika Turković, Ema Luketin, Leon Žilavi i Neno Hadžihajdić. U savjetovanju YouTuberima i influencerima pomažu stručnjaci iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK). To su:  dr. sc. Danijel Labaš, dr. sc. Igor Kanižaj, dr. sc. Lana Ciboci, magistre komunikologije Katarina Blažina Mukavec i Tina Hrubi te suradnici  Hrabrog  telefona.

Od rujna 2019. godine na platformu je stiglo preko 900 poruka. Najviše, preko 88% osoba,  željelo je privatni odgovor. Zanimljivo je i da su većinu upita, čak preko 80%, poslale osobe ženskog spola. Taj podatak analizirali su stručnjaci iz Udruge DKMK na web stranici udruge DJECAMEDIJA.ORG. U analizi su napisali kako je moguće „da su djevojčice češće žrtve elektroničkog nasilja, da se lakše otvaraju i traže pomoć ili da influencere koji su sudjelovali u projektu prati više djevojčica nego dječaka“.

Najviše upita bilo je u vezi vrijeđanja i omalovažavanja, te sextinga i njegovih posljedica. Valja spomenuti i da savjeti nisu traženi samo iz Hrvatske već i iz BIH, Slovenije i Srbije.

Ukoliko i sami imate nekih problema u vezi elektroničkog nasilja svoj upit možete poslati na UHO.DKMK.HR. /Anastazija Blagaj, 7.b; foto: preslike s web stranice UHO/

Must Read