HomePovećaloUdruga Prijatelji životinja izborila zabranu korištenja petardi

Udruga Prijatelji životinja izborila zabranu korištenja petardi

Naše školsko igralište nakon Nove godine bilo je puno ispaljenih petardi i vatrometa, neka ovih blagdana ne bude tako

U siječnju ove godine naš filmaš Luka Šok bio je u posjeti Udruzi  Prijatelji životinja u Zagrebu i snimio nekoliko kadrova za film “Bacimo petarde u prošlost”. Otad dobivamo priopćenja Prijatelja životinje. Tako je do naše redakcije jučer stigla poruka o zabrani korištenja petardi i redenika kategorija F2 i F3. O toj inicijativi u filmu nam je govorio predsjednik Udruge Luka Oman i rekao da njihova Udruga  8 godine traži promjene zakona protiv korištenja opasnih petardi.

Zanimljivo je da je javna rasprava o tom zakonu završila još 20. veljače, kako to i piše na odjavnoj špici našeg filma, a tek se 18. prosinca u Saboru odlučivalo o prijedlogu zakona.

Nažalost zbog toga će zakon o zabrani petardi stupiti na snagu tek 2. siječnja. Novim zakonom petarde i redenici iz kategorije F2 i F3 zabranjene su cijele godine, ali ostala pirotehnika iz tih kategorija moći će se koristiti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Udruga Prijatelji životnja, kako piše u njihovom priopćenju, žali što se nije usvojio njihov prijedlog da se korištenje pirotehnike dopusti samo  31. i 1. siječnja.

U svom pripopćenju Udruga Prijatelji životinja poziva građane da unatoč tome što zakon stupa na snagu tek od početka iduće godine petarde ne koriste ni za ove blagdane. – Petarde su ovih godina uzrokovale mnogo patnje, straha, terora. Kako među ljudima, tako i ozljeda među djecom, ali i ozljeda i smrti životinja – piše u priopćenju Udruge Prijatelji životinja.

U našem filmu o petrdama prikazali smo neke od posljedica korištenja petardi. U filmu govori i mladić koji je nastradao od petardi, a  prikazano je  i školsko igralište koje je 2. siječnja bilo prepuno ostataka ispucanih petardi i vatrometa. Pozivamo vas da ovih dana još jednom pogledate naš film i da ove blagdane ne koristite petarde. /Lara Trušček, 6. b; foto: iz filma i Pixbay.com/

Must Read