HomeRiječiJunk food je bezvrijedna hrana, zovu je i hrana smeće

Junk food je bezvrijedna hrana, zovu je i hrana smeće

Puna masti i šećera i pojačivača okusa

Već smo nekoliko puta pisali o problemu bacanja hrane koja se priprema u našoj školskoj kuhinji. Pisali smo i da se prema procjenama naše kuharice dnevno baci gotovo polovica pripremljene hrane. Spominjali smo u nekim od tih tekstova i što vole jesti naši učenici. Među hranom koju učenici vole, puno je toga što se može nazvati junkfoodom. U tu vrstu hrane spadaju na primjer i hamburger i prženi kupmpirići, koje su naši učenici često navodili kao omiljeno jelo.

Foto – Eat This – Not That

Na našem jeziku takva hrana naziva se nezdrava hrana, bezvrijedna hrana ili hrana smeće. Svaki od ova tri hrvatska naziva ima opravdanje. Nezdrava jer ima puno kalorija, ali kako to piše  BUILDING BODY.COM, ne zasićuje. Često konzumiranje takve hrane može dovesti do prejedanja i debljanja, ali i različitih bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa. Takva industrijska i visoko preređena hrana češće kvari i naše zube.

Ova hrana je bezvrijedna jer osjećaj sitosti prestaje brzo nakon što je pojedemo. To je zato što u njom ima puno masti i šećera, a nema važnih sastojaka koji su potrebni za sitost. Ti važni sastojci, kako smo učili na prirodi, su vlakana, proteini, vitamina i minerali. 

Opravdan je i naziv hrana smeće zato što se takva hrana često radi od nekvalitetnih i jeftinih sastojaka, koji traženi okus dobivaju zahvaljujući različitim dodatcima i pojačivačima okusa. Zato je bolje pojesti varivo iz školske kuhinje ili nešto što nam je skuhala naša mama nego neko jelo iz konzerve, hamburger, čips, smokiće…. /Barbara Dvečko, 5.a: fotografije preuzete s interneta/

Foto – Winie Dharma – Unsplash

Must Read