Panda mrave nazivaju i ubojicama krava

0
1073

Opasni postaju ako ih se dira

Miroljubivi ako ih se ne dira, ali ako su ugroženi postaju vrlo agresivni i ubadaju. Iako su minijaturni i narastu svega do 8 milimetara, njihov ubod navodno je jako opasan i može ubiti i kravu. Zato panda mrave još nazivaju i ubojicama krava. Doduše za to nema znanstvenih dokaza već se, kako to piše INDEX.HR, tvrdnje da njihov otrov može usmrtiti kravu temelji na legendama.

Zanimljivo je i da ovi mali kukci koje nazivamo panda mravima zbog njihovih crno bijelih pjega, uopće nisu mravi već ose.  Po građi tijela liče na mrave, ali ustvari su ose koje su zbog nekih mutacije ostale bez krila. No, bez krila ostale su samo ženke, muške jedinke imaju krila i znatno su veće od ženki.  Muške jedinke razlikuju se od ženki i po nekim navikama. Iako se  hrane nektarom, muške jedinke u potragu za hranom izlaze noću, a ženske danju.  Pronašli  smo i podatak da su ovi kukci jako vjerni svojim partnerima.  Kako piše 24 SATA JUNIOR,  mužjak i ženka zajedno provedu cijeli život. U njihovom slučaju to je najduže dvije godine jer najviše toliko može potrajati njihov život.

Ova vrsta ose otkrivena je 1938. u Čileu, a ima ih u i Meksiku,  Argentini i jugozapadnim državama SAD-a. Najveći neprijatelji panda mravima su  mravojedi. /Barbara Dvečko, 5.a; fotografija preuzete s interneta/