HomeEkoGlavate želve oporavljaju se u Pulskom centru za morske kornjače

Glavate želve oporavljaju se u Pulskom centru za morske kornjače

Preživi samo jedna od 1000 izleglih kornjača

Neobično ime glavata želva ustvari je naziv za  morsku kornjaču, gmaza velike glave, po čemu je i dobila ime. Ima i velike udove koji joj služe kao peraje, a može biti velika oko 90 cm i teška 135 kg. Portal PRIRODA HRVATSKE piše  da su nađeni  i primjerci veliki čak 3 metra i teški čak 450 kilograma.  

Njen zaštitni znak je čvrsti oklop pa joj je kad odraste opasan neprijatelj samo morski pas. Dok se izlegnu iz jajeta velike su svega 5 centimetara i vrebaju ih razni grabežljivci, zato preživi tek jedna od 1000 kornjača. No, ona koja ima sreće može poživjeti do 80 godina.

Glavate želve – izvor: Istina.hr

Najveće gnjezdilište glavatih želvi u Europi nalazi se plažama Kiparisijskog zaljeva u Grčkoj.  Iako ih ljudi love zbog jaja, oklopa i mesa ipak, u posljednje vrijeme sve  više kornjača stradava zbog toga što se zapetljaju u ribolovne mreže. MORSKI.HR piše da je i otpad česti uzročnik stradavanja morskih kornjača. One se zapetljaju u otpad te se zatim utope. Problem su i otrovni sastojci u plastici koja dospije u more te izljevi nafte. Svjetlosna onečišćenja su također opasna za kornjače, pogotovo  novorođene jer ih svjetlo dezorijentira pa umjesto prema moru idu prema kopnu.

Zbog svega navedenog morskih je kornjača sve manje pa su uvrštene na Crveni popis  ugroženih vrsta  IUCN-a, „Međunarodnog saveza za očuvanje prirode“. GLAS ISTRE piše da su kritično ugrožene u Tihom i Indijskom oceanu, a na Sredozemlju je situacija nešto bolja i to zbog mjera za njihovu zaštitu. U nekim zemljama postoji i nešto poput bolnica za kornjače. Jedan takvo oporavilište za kornjače djeluje i u Puli. Zove se Centar za oporavak morskih kornjača i tijekom 15 godina rada izliječili su i u more vratili više od stotinu kornjača. /Lucija Srbljinović, 5. a; fotografije preuzete s interneta/

Vraćanje u more nakon oporavka – izvor: Večernji list foto: Duško Marušić

Must Read